Кое е добро и кое е зло? На този въпрос са се опитали да отговорят от Alter-Native Collective с проекта си B/W, до който всеки пловдивчанин успя да се докосне, макар и само за една вечер. Колективът включва петимата млади изкуствоведи: Соня Митова, Петко Георгиев, Лора Аболихина,  Джоел Нуро и Павел Начев .Концепцията им? Всичко се върти около Слънцето, което всъщност е градинка, част от градската среда. Хората имат онова понятие за дуализма – доброто и злото, което сме свикнали да изобразяваме съответно чрез бялото и черното. Тук идват и платната. Чисто геометрично злото е изобразено като една фуния. Моментът, в който попаднеш в него – то те поглъща. Върху платната са изписани различни думи, рамкиращи Злото. Алчност, Гняв, Страх консУМИРАЙ, но основата на всичко е ЕГОизъм, тъй като това Его пуска корени и всъщност е началото на всичко останало, което е изписано. От другата страна инсталацията преминава през две дървета, едно от които е скрито зад надписа „Тук няма дърво”. Защо? На злото не му пука и засенчвайки го сякаш ни казва „Да не ви пука за природата! Тя не съществува!”. От другата страна, макар и доста окастрено, стои доброто. Хоризонтално платно, което олицетворява идеята, че доброто няма начало, както и край. То не се нуждае от надписи, които да уточняват неговата сила. Само по себе си Доброто е обяснение.

След като ти бъдат поставени тези два въпроса за Доброто и Злото се насочваш и към последната част от инсталацията – Лабиринтът. Всъщност, той е бил и най-труден за изграждане – три дена по 19 часа младежите са седели под дъжд, Слънце и каквото им е предоставила Майката природа, за да могат да завършат своя проект успешно.  Лабиринтът е една алегория на мита за Тезей и минотавъра. Щом влезеш вътре да не търсиш физически героите от старогръцките митове, а да намериш вътре в себе си нишката на любовта на Тезей, както и минотавъра. Щом ги намериш ти остава единствено да блуждаеш и да потърсиш самия себе си. Центърът на лабиринта е мястото ти, където след цялото това преживяване можеш да седнеш и да си помислиш за всичко видяно до сега. Да преосмислиш ежедневните понятия за Добро и Зло, на които обръщаме все по-малко внимание. Очаква се, че повечето биха избрали Доброто, затова и лабиринтът контрастира със своя черен цвят.

За десерт бяха подготвени и няколко филма, повечето от които на Джоел Нуро. „Театър на сенките”, който е сниман специално за тази инсталация и реализиран, благодарение на помощта от Театър Хенд. Той е на тема Емпатия, започващ с конфликт между героите, преминаващ през опит за разяснение и завършващ с приятелска прегръдка. Тъй като е театър на сенките, тези неща няма как да бъдат изказани чрез мимики или думи, за това и усещането от подобен филм е много по-силно.

Това не само е начин да се покаже, че младият ум е буден и креативен, но и страхотна демонстрация на това как бихме използвали до болка позната градска среда за изкуство. Дори една градинка, която подминаваме всеки ден, би могла да се превърне в Слънце! Касетките, които виждаме във всеки един магазин, се трансформират в цял лабиринт,а  два най-обикновени плата поставят въпроси, които те оставят безмълвен за секунди.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…