Ако случайно някой до днес е бил изолиран от света и не е разбрал – през 2019-та Пловдив ще бъде Европейска столица на културата и тази фраза гръмко се повтаря на всяко културно мероприятие в града. Града под тепетата стана Арт столицата на Балканите, а как се става Арт град – като в него има Арт хора. Че ги имаше преди – имаше ги, но от година насам може би, Арт-ът се превърна в мода и бива следвана, както се следват модите тенденции на италианските подиуми. Ако случайно някой от вас все още не се е изартил, ето ви няколко съвета, които да последвате, за да се впишете по-лесно и ефективно в пловдивското Арт съсловие.

1. Занимавайте се с изкуство, без значение какво! Рисуване, пеене, театър, писане (основно бели стихове или свободен стих) – независимо дали ви се отдава или не. Ако не ви се отдава – още по-добре, така вие ще изгреете над останалите, защото те не разбират вашето изкуство, не защото не сте добри в това, с което се занимавате, а защото хората не са дорасли достатъчни, за да разберат дълбоките ви послания.

2. Ако сте мъж – пуснете си брада. Хипстърите (да поясня – нямам нищо против тях) сякаш наложиха техния стил, а новоприетата лъмбърсексуалност – мъжът дървар – затвърди позициите им на секси мъжкари. Т.е. какво се иска от вас? Купете си карирана риза, ако нямате, навийте си крачолите на дънките и задължително носете слънчеви очила, препоръчително е да са на RayBan (ако нямате пари за оригинални очила – продават се реплики за по 10-15 лв. на всеки ъгъл). 

3. Ако сте жена – задължително е косата ви да е рошава и цветна. Синьо, зелено, розово, лилаво, небесно кафяво – общо взето да сте червена, руса или черна вече не е на мода в Пловдив.

4. Бъдете навсякъде! Независимо дали изложбата или концертът тази вечер ви се нравят или не – трябва да бъдете там. Все пак вече сте част от арт средите и трябва максимално много хора да ви познават.

5. Изказвайте мнение за всичко, без значение дали го разбирате или не. Има няколко интересни фрази, които биха ви измъкнали от всяка неловка ситуация, в която не разбирате какво се случа, но се очаква да кажете нещо. Говорете за многопластовост, авангард, експресивност. Всичко има много дълбок смисъл, така че можете да го споменете, без да конкретизирате какъв, така ще озадачите слушателите ви.

6. Не се притеснявайте да критикувате. Все пак Арт хората имат различно мислене, особено отворено, и те никога не хейтват, а критикуват градивно (или не толкова). Вие сте компетентни винаги и по всички теми, така че няма от какво да се боите.

7. Не обръщайте внимание на хората, които ви критикуват. Все пак вие сте много над тези неща и не можете да позволявате мнението на простолюдието да влияе на самочувствието ви на арт натура. 

8. Разкажете на възможно най-много хора с какво се занимавате. Все пак създавате някакво изкуство, а то има послание, което трябва да достигне до хората. 

9. Занимавайте се с максимално много неща едновременно. Докато с едната ръка правите скречове по пулта, а с другата – жонглирате с портокали, на носа ни можете да въртите конуст и в това време да скачате на ластик. А от подскоците можете да имате ползва – трябва ви четка, платно и боя – така, стискайки със зъби четката, ще създадете „експресивно и динамично платно“.

10. Това е най-трудната стъпка – за да бъдете арт трябва да четете. Искате – не искате, трябва да имате общо познания за изкуство и култура. Хубаво е да сте чували имената на Моне, Дега, ван Гог, Шопен, Вагнер, Равел. Хубаво ще е да се поназнайва малко от Античната литература, както и от Западноевропейската, за да имате аргументи, когато критикувате някой. Към тази стъпка мога да ви напиша много и премного съвети, но може и да ви домързи да ги прочетете, затова ще приключа до тук.

Та всичко е супер. Само дето да бъдете арт не се отнася само до визия, а и до усещане, компетентност и !Талант! Добре, че в Пловдив няма дефицит на таланти, иначе щеше да е пълно с обикновени хипстъри.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…