Квилингът е сравнително нов у нас и стана по-популярен през последните 5 или 6 години, но пък за сметка на това историята му е голяма. Началото му идва в края на 14 и началото на 15 век, като за негова родина се смята Франция. Първоначално е ползван му като техника за украса във френските манастири, където чрез техниката за работа с хартия са изработвани подвързии и декорации за книги и различни елементи, изобразяващи религиозни мотиви за украса на самите манастири.

През 18-ти век, майсторенето с хартия добило голяма популярност в цяла Европа, но поради нуждата от висококачествена хартия, малка част от населението на континента можело да си позволи такава, затова останал само като занимание на знатните дами. Освен че разнообразявали ежедневието си с него, те изработвали бижута, декорации за домовете си и малки елементи, които носели в портмонетата си, като символ на сръчността им. През следващия век обаче, хартиеното изкуство било отречено като такова и останало в сянка. 

От края на 20-ти век обаче квилингът отново набира популярност по всички континенти. Ползва се за декорации на сватбени картички, мебели, а понякога се съчетава с други техники като рисуване или бродиране. А до какви висоти е достигнало неговото развитие, вижте сами в работата на туркинята Sena Runa, която създава истински шедьоври от цветни лентички.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…