Някой попадал ли е на светеща пещера в България? Не с изкуствено осветена, а самата тя да сияе? Е, до този момент не сме срещали такова нещо у нас, но новозеландския фотограф Джоузеф Майкъл направи невероятни кадри в родната си страна. 

Ако се чудите какво всъщност озарява цялата пещера – веднага отговаряме. Това са биолуминисцентни ларви на комари, които се наричат Arachnocampa Luminosa. Смята се, че женските излъчват светлината, за да могат да привлекат мъжките към себе си. В този момент неприязънта към пловдивските жестоки комари намаля, но съвсем за кратко. 

Тези снимки са част от дългосрочния експеримент на Джоузеф. Неговата експозиция, направена сред 30-милиона годишните варовикови образувания е създала истински фурор при откриването си на северния остров. Е, не можем да стигнем веднага до там, но пък можем да се любуваме на кадрите, които сякаш илюстрират  вълшебна приказка, и от разстояние. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…