Преки наследници на Кудоглу посрещат гости на Пловдив в чудна къща на Иван Вазов

Принц Кубрат е отсядал в хостела- архитектурен шедьовър

Паулина Александрова

Паметник на културата се е превърнал в кътче за отдих, носещо духа на стария български бит. Това е къща за гости Мария Турдоглу, носеща името на съпругата на Атанас Турдоглу, един от наследниците на големия тютюнев предприемач и меценат Димитър Кудоглу. Невероятната сграда на улица Иван Вазов от началото на 20-ти век е и роден дом на собственика. Това е и причината той сам да се заеме с реставрирането й, тъй като независимо, че е паметник на културата и се намира на централно за града място, тя дълго време чака своето възстановяване. Освен фасадата, всичко вътре е автентично. Там чужденците могат да послушат музика на старото радио, да видят предмети от бита като менци и сервизи, както и да разберат какви са били някогашните български домове. Запазени са оригиналните подове от тъмно дърво, стените, таваните, автентичните мебели - легла, старинни гардероби и дори сандъци за дрехи. Това е много по-интересно за туристите от обикновените хотели, разполагащи с услуги и обзавеждане, присъщи на целия свят. Всичко в тази къща носи духа на 20-ти век и привлича чужденците. Може би това е и причината тук да остават и български аристократи, като например принц Кубрат, синът на Симеон Сакскобурготски.
Освен доза култура и легло за отдих, туристите се наслаждават на слънчева тераса, кафе, чай и приятелско отношение. Всеки получава туристическа карта с културните забележителности на града, както и трансфер до летище Пловдив, ако им се налага.
С времето се е наложила една интересна практика - хората, които отсядат тук, често оставят книги, в знак на признателност. След това други ги взимат и оставят свои. Така се осъществява един непрекъснат обмен, "книговрат", подобен на този от къщичките за книги.
Май Гест Руумс, или къща Мария Турдоглу се намира на ул. Иван Вазов 29, в близост до Тютюневото градче. Това е място, изцяло наситено с атмосферата и културата на миналия век, пространство за ценители и жадни за обогатяване хора.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…