Пиесата, чието оригинално заглавие е Събуди се и помириши кафето, представлява мислено пътуване на един неудачник към холивудската слава – от смехотворната суматоха на летището през фантазиите за разюздан флирт със стюардеса във въздуха до въображаемата катастрофа, разбиването и чудодейното оцеляване. И превръщането му в знаменитост, преминаването отвъд оная черта, след която обикновеният човек става ВИП като Де Ниро.
Спектакълът е структуриран в 15 глави, в някои от които Мариан разказва за себе си, а в други границата между него и персонажа е сякаш напълно размита – къде свършва единият и къде започва другият е почти неразпознаваемо. Има и части, прожектирани на видеоекран, включително и тази, в която фабриката за обработка на бройлери от унифицирани хора роботи с маски на лицата е метафора на модерния свят.
Героят иронизира фалшивия позитивизъм и отчуждението, разсъждава за вярата и необяснимите, ако Бог съществува, беди на света; роптае срещу системата и същевременно признава, че на нейната подреденост се крепи цивилизацията. Комедията и драматичните прозрения се редуват, смесват и доизграждат. Измежду множеството усмивки се прокрадват сериозни изводи и проблеми, за които всеки от нас е търсил изход. Актьорът споделя собствените си страхове да бъде бунтар докрай, жали за похабената енергия на прехода, гаври се с епизоди от кариерата си, с кастингите при Димитър Митовски и дори с името си, което не е благозвучно като на колегата му Захари Бахаров. Прозренията за човешката природа са поднесени в стила на Вълев, подправени с преливащото чувство за хумор на Богосян. Най-любопитното е, че за първи път в кариерата си Мариан Вълев участва в моноспектакъл. Актьорът се изправя сам на сцената и приканва публиката да се впусне в приключението, на което го отвежда гениалният текст.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…