Лампите в квартала ще светват при всяко проплакало дете под тепетата чрез връзка с АГ отделенията в града

Поставиха каменна плоча в паважа, за да информира хората за целта на проекта на италианския художник Алберто Гарути  

Уличното осветление в Капана ще светва при всяко новородено пловдивско бебе от утре вечер. Стартира проектът на италианския художник Алберто Гарути, с проекта „На родените днес“, представен от сдружение „Изкуство днес“. Идеята на твореца е да осъществи връзка с градското пространство, обръщайки се пряко към жителите на града. Церемониално Капана ще светне за първото бебе утре в 18 часа, като  в продължение на цяла година, уличното осветление на квартала ще започне да пулсира всеки път, когато се роди дете.

Светлините са свързани с родилните отделения на 4-те най-популярни и посещавани пловдивски болници – УСБАЛАГ „Селена“, УМБАЛ „Св. Георги“, УМБАЛ „Пловдив“ и клиника „Торакс“. Отделенията са оборудвани с бутон, който ще бъде натискан от член на екипа при всяко раждане. Бутонът ще бъде натиснат за първи път в отделението на най-голямата специализирана АГ болница в града и Южна България – УСБАЛАГ „Селена“.

На земята, в близост до лампите на Капана, от днес се монтира каменна плоча, на която всеки може да прочете повече за проекта и неговата цел, а именно да събуди у гражданите емпатия, щастие и чувство за принадлежност.

Проектът се реализира за изложбата Metaphorai, 24-то издание на Седмица на съвременното изкуство с куратори: Катя Ангелова и Алесандра Поджанти. Той е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се осъществява с подкрепата на Fondazione Shapdiz и АДД България. 

1 comment

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…