Колко често виждате билборди? Тези метални конструкции до такава степен са обсипали държавата, че вече дори и не ги поглеждаме. Знаем, че мига, в който ги съзрем ще ни бъде пробутана поредната промоция, новите брандове цигари или просто полугола кака, която рекламира всичко. Един билборд, обаче, в цяла България в момента се отличава от останалите. Докато чакате на кръстовището на бул. Христо Ботев с бул. Източен няма как да не видите милия надпис „From London With Love”. Той крие една цяла история зад себе си и реално е тайният проект на Джозефина Баан. Тя е млад артист от Англия, художник, но сега се е насочила в сферата на постерите. Миналата година идва в България на почивка и с кола обикаля цялата страна. Правят й впечатление всичките билбордове по пътя и така й хрумва идеята за проекта. В Лондон се е занимавала само с разпространяване на изкуството си под формата на флаери, като и на тях липсва името. Закачки, въпроси, рими – единственото, което цели е да създаде някаква емоция. Била тя хората, които се усмихват или вбесената баба, която отлепя флаерите от вратата си. “From London With Love” е първият й по-голям проект, както и първият, излизащ извън границите на родната й Великобритания. От една страна това е позитивно съобщение от самата Джозефина, но от друга е социален коментар, който със сигурност вълнува много българи. Всички знаем за натрупалата се омраза към българите от страна на англичаните в последните няколко години, но според Джозефина това изобщо не е така, както ни бива представяно. Самата тя не познава човек, който да мрази българите, а за онези, които ни намират за крадящите работата им хора твърди, че са прекалено ограничени.

Голямата тайна, забулена във всичките й творби – кой ги е направил? Именно тази мистерия те освобождава от оковите на авторското мислене и всеки може да интерпретира творбите й както си пожелае. Самата тя е спирала хора по улицата да ги пита какво мислят и е получавала отговори от това, колко е глупаво до колко прекрасна идея е да има подобен мил надпис. Разбира се, само с един билборд не може да достигне до много хора, но пък целта е начинът, по който излиза извън контекста на градската обстановка. Проектът й ще бъде представен и пред английските критици, така че този един билборд, на който никой не обръща особено внимание се озовава в основата на модерното изкуство в Лондон. Джозефина сподели, че е напълно възможно да се появи и в Англия един билборд, на който да пише „From Plovdiv With Love”, а нейните проекти тук изобщо не са приключили. Вече пряко свързана с културната страна на Пловдив, обещава, че ще виждаме нейното творчество тук все по-често и по-често.

Фейсбук страницата на проекта:  https://www.facebook.com/fromlondonwithluv
Twitter: https://twitter.com/FromLDNWithLov3

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…