Фондация „Пловдив 2019“ организира работилница по проекта „Махала“

Чуждестранни и български артисти, урбанисти и архитекти с разнообразен опит в работата с общности дискутираха и разработваха заедно идейни концепции за създаване на културно пространство, или множество от културни хъбове, в квартал Столипиново. Работилницата, осъществена под названието  Building up with / the communities (Изграждане с/на общностите), е организирана от фондация „Пловдив 2019“ в сътрудничество с Френския културен институт и други партньорски организации.

В дългосрочната стратегия на фондация „Пловдив 2019“ за развитие на проекта „Махала“ – който предвижда културни дейности в квартал Столипиново – работилницата е част от подготвителния етап, продуциран от фондацията, с цел да поощри артисти и организации да се включат и да развият своите идеи в конкретни проектни предложения.

Насоката на работа, зададена още в названието на събитието от фондация „Пловдив 2019“, е създаването на концепции за възможни културни пространства в квартал Столипиново да се осъществява паралелното с привличането на общността в тяхното изграждане и развитие. С тази цел участниците бяха запознати с различни перспективи към квартала, различен опит на работа там и взаимодействие с местната общност.

Програмата на работилницата включваше работни посещения в квартал Столипиново, както и семинарни и творчески сесии. Основната локация, в която участниците работеха и дискутираха интензивно по време на работилницата, беше сградата на бившето Кино Космос в Пловдив, чието развитие като пространство за изкуства и култура също е от приоритетните проекти в програмата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019.

Над 20-мата участниците в работилницата представят част от партньорската мрежа на фондацията, както и потенциални нови партньори от осем европейски страни – Франция, Белгия, Германия, Италия, Испания, Естония, Сърбия и България.

В рамките на интензивната програма на работилницата, те имаха възможност да се запознаят помежду си, също с особеностите на Столипиново и хората там. Програмата включваше индивидуални презентации, посещения на място, дискусии, споделяне на впечатления, работа по групи и индивидуално. Екипът от антрополози, с  които фондация „Пловдив 2019“ взаимодейства по проекта „Махала“, съдейства активно за навлизането на участниците в проблематиката, свързана с общността. Част от посещенията в Столипиново бяха организирани със съдействие на доброволци от Младежки клуб „Рома“. Участниците имаха възможност и за свои индивидуални срещи и непосредствено взаимодействие с хората в квартала.

В последния ден на работилницата групата имаше възможност да обсъди проектните предложения, които се появиха като непосредствен резултат от петте дни интензивна работа. Предстои допълнителна комуникация и работа по развитие на проекта.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…