Архитектурната перла на №21 e 9/10 частна общинска собственост, но администрацията видимо няма никакво отношение към паметника на културата

Иво Дернев

От близо пет години Под тепето алармира в свои публикации за една от най-красивите, но и сред най-занемарените пловдивски архитектурни перли- малкият дворец от края на 19в. на улица „Христо Г. Данов” №21. Прекрасната двуетажна сграда с огромен двор (единственият подобен по улицата, с красив фонтан и много зеленина) се руши от години. Опитите ни досега да разберем чия е собствеността на имота удряха на камък. Яно беше, че част от него е общински. Е, научихме как е разпределена собствеността и онова, което разбрахме, никак не ни хареса, тъй като е символ за безстопанственост от страна на Община Пловдив.

Оказа се, че само 1/10 от правото на собственост е частна. Десет процента от имота притежава Стефанка Коджабашева или нейните наследници. Родената през 1938г. жена получава право на собственост през далечната вече 1990г. с решение на тогавашния Общински народен съвет-Пловдив.

Другите цели 9/10 от правото на собственост върху паметника на културата с прилежащия му двор от близо декар е частна общинска собственост. Администрацията обаче никога досега не направи стъпка в посока съхранението, реставрацията и обживяването на архитектурното бижу. Нещо, което е длъжна да прави, още повече, че се отнася за сграда със защитен статут. Същото се отнася и за десетки други знакови постройки, в които администрацията е в съсобственост. Подобен крещящ пример за безстопанственост е великолепният Божилов чифлик.

Припомняме, че за красавицата на ул. „Христо Г. Данов“ № 21 е свързана с бурния и драматичен живот на Едмондо Вакаро, създателят на кино Екселсиор и управител на тютюневата фабрика „Български орел“ . Сградата има не просто архитектурна, а и историческа стойност за Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…