През 1970-а година вестник „Отечествен фронт“ обявява, че в Плодвив предстои да се построи Музей на тракийската култура. Техническият проект е бил във финална фаза и се е очаквало да бъде предаден до месеци. 5 години обаче развитие по въпроса няма. Ново получава през 1976 година. Кварталът, определен да бъде жертван за големия музей, е днешната „дупка“ до Понеделник пазара. След събарянето на сградите се попада на археология.

На обекта работи Лилия Ботушарова, която публикува по-късно разкритията си, заедно с Елена Кесякова. През същата 1976 година вестник „Работническо дело“ обявява, че „до три години“ Пловдив ще има своя нов Музей на тракийската култура. Проектантският екип отново е готов да действа, но събитията през това време се развиват бавно. Независимо, че цялата власт е в ръцете на държавата, а проектът е отличен – масово хвален в специализиранат аи популярната преса, прекрасен и от днешна гледна точка – до падането на комунизма сградата е построена само частично на груб строеж.

През 90-те големи средства за такива скъпи проекти няма след икономическия колапс и третия държавен фалит в края на 80-те. Музеят на тракийската култура, редом с много други подобни, е изоставен. Още 20 години той стоеше недовършен до Понеделник пазара, без никой да прояви реална инициатива за неговото довършване и неговата окончателна смърт дойде преди десетилетие с неговото физическо унищожаване. Днес само част от колоните стърчат в дупката под Джамбаз тепе.

Какво все пак е трябвало да представлява Музеят?

Сградата е разделена на две части – А и Б. Първата има по-скоро административни и служебни функции, докато във втората са планирани изложбените пространства. Специално място се отделя на Панагюрското златно съкровище (тогава наричан просто – Тракийско), чийто оригинал е трябвало да бъде в Пловдив. Сградата има два надземни етажа плюс една „изба“ – там, както и в сграда „А“ са множество ателиета за реставратори, художници, музейни специалисти, складове и прочее.

Извън музея има и голямо терасирано пространство към днешното кръстовище на булевардите „Цар Борис III” и „Патриарх Евтимий“. Цялостно сградите се развиват стъпаловидно към тепето с ниска височина. По този начин хълмът изобщо не се закрива за погледа.

Целият план на сградата е ориентиран около осмооъгълници. Общият му вид е готов още през 1970 година и той не се променя съществено след това. Особено внимание в по-късните доработки има върху разкритата под квартала архелогия и начините за нейното включване в проекта. Най-важно обаче остава интегрирането на музея в цялата градоустройствена система така, че да не скрива Джамбаз тепе. Т.нар. „изба“ е под земята, а над кота 0 остават два етажа – с височина по 3,50 м, плюс два пъти по 1 метър конструкция между етажите. Или общо 10 метра, при това – сградата е максимално преместена на юг. Цифрите можем да ги сравняваме със сегашните идеи за застрояване на имота, вкл. от южната страна по продължението на бул. „Патриарх Евтимий“.

Темата със осмоъгълниците обаче е централна. Всички чертежи на архитект Милчо Сапунджиев и колектива му са правени върху такава координатна система. Някои от мебелите дори повтарят тази тема, като има пейки, които не са правоъгълни. Идеята, изглежда, е била изключително важна за арх. Сапунджиев, който дори си е драскал малки проби на различни триъгълни координатни системи върху странички и вестници, които сам е запазил в архива си. Всъщност отбягването на прави ъгли е появяваща се тема от творчеството на арх. Сапунджиев, която се вижда в други негови проекти – например за сгради в родната му Дупница, като общината или уникалният Младежки дом. Така, общо взето всички появяващи се ъгли в плана на сградата са върху основата на равностранни триъгълници – 60, 120 градуса и др.

Концепцията за облицовка на фасадите е сред типичните за времето – гол бетон на колоните, фасадна тухлена зидария, на места – облицовка с естествен камък. Особено внимание е обърнато на т.нар. „пета фасада“ – любима тема на модерната архитектура. Това е особено важно в подобни на Пловдив градове с идеята, че покривите също трябва да бъдат естетически издържани, тъй като често са в погледа на хората. Така една част от сградата е разчупена с прозорци, които предоставят осветление отгоре.

Конструктивно сградата също е уникална. Колоните са също са осмоъгълни, а над тях се развива интересна носеща конструкция.

На места подовата настилка също е с осмоъгълни керамични плочи, а в други помещения е с мокет. Така по-голямата част от музея е покрита с керамични плочи – назовани, според старата марксистка терминология, са залите с изкуство от Докласовото общество, Феодалното общество и Робовладелския строй. Тоест, Палеолит, Неолит, Средновековие и др.

Специално място е отделено на Панагюрското златно съкровище, което е в специална зала, покрита с мокет. Както тогава директорът на Археологическия музей Христо Джамбов, съкровището ще получи своето достойно място – не просто поставено зад една витрина, а обяснено с контекстуални материали. Карти, снимки, чертежи, други предмети и прочее ще обясяват по-добре какво представлява това съкровище в специалната му зала. За съжаление и до днес това не се е случило – нито представеното в Националния исторически музей, подредено в една зала сред много други експонати, нито копието в Пловдивския археологически музей, подредено в несравнимо по-малка зала от планираната през 70-те.

Особено внимание е обърнато на куп детайли, освен тематичното повторение на осмоъгълния детайл. В кула с такъв план е поместено едно от стълбищата на сградата. В почти всички чертежи специално е подчертано „Преди работа да се вика проектанта за пояснения!“. За част от мебелите е описано откъде ще бъдат закупени, а други ще бъдат специално изработени за музея. В архива на архитект Сапунджиев са запазени и множество изрезки от чужди списания, чуждестранни книги, списъци на литература и подобни, свързани с музейното дело. На малки картони и листчета дори има и собствени планове-скици на музеи в Западна Европа (например Виена), които арх. Милчо Сапунджиев, или някой от неговия екип, е посещавал.

За съжаление, огромният труд, който арх. Милчо Сапунджиев и неговият екип, сред който проектанти са арх. Димка Танева, арх. Мария Сапунджиева, арх. Бакърджиев и други са положили, не достига своя финал. Готовият през 1971 година проект няма добра съдба и в двете политически системи – по 20 години не стигат нито на Народната република и БКП, нито на последвалия Преход да завършат тази прекрасна идея, която би била мечта за пловдивската археология, а и за пловдивската архитектура.

Настоящето на обраслия с растителност към лятото на 2020-а година проект е мъгляво. Дали и сегашните проектанти ще подходят със същото уважение към околната среда и хълма предстои да разберем.

Заб. Екипът на „Под тепето“ изразява своята специална благодарност на Пловдивската регионална колегия на Камарата на архитектите в България за оказаното съдействие за изготвения материал

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…