Хаджи Хасан махала във фокуса на първия епизод от инициативата за годината

Инициативата Беседка за града продължава и тази година. Проектът за създаване на интерес, познание и гражданска ангажираност към типични, но и не напълно познати или неглижирани пловдивски топоси, като наблюдава начините на тяхното обитаване се организира от фондация Отворени изкуства. За всяка отделна дискусия инициаторите канят участници в разговора, които да представят позиция или експертно мнение. Целта е да се направи историческо и съвременно обговаряне на специфични пловдивски пространства, както и да се начертаят интересни маршрути, които да залегнат като материал за издаването на второ осъвременено издание на Алтернативна карта на Пловдив.

Темите в Беседка за града за 2015-та са четири. Тази седмица във фокуса е  "Махалата - Хаджи Хасан махала", през май ще се обсъжда "Реката - начини на обитаване /Каршияка, Мараша, Столипиново/“, следват "Социалният живот на панелките /ж.к."Тракия"/" и "Тепетата като форми на градски живот".

“Махалата - Хаджи Хасан махала“ е темата на първата за годината Беседка за града, която ще се състои на 26 март (четвъртък) от 19 ч. в artnewscafe, ул. „Отец Паисий“ 38, Пловдив. Под формата на презентация с богат снимков материал, кратки исторически справки, етноложко проучване и споделени лични истории „беседката“ ще се опита да разкаже историята на един от колоритните пловдивски квартали. Модератор на разговора ще бъде Катрин Сариева, историк, в презентацията ще участва Никола Венков, докторант „Градски изследвания“, СУ "Св.Климент Охридски", гост е г-н Валери Кьорлeнски, изпълнителен директор на ОФ „Пловдив 2019“. Снимковият материал е на Атанас Димитров.

„Хаджи Хасан махала е своеобразен анклав между миналото, настоящето и бъдещето. В махалата съвместно съжителстват етноси с характерните им култури; до калдъръмените улици има и паваж, и асфалт, и откровени, непокрити с настилка сокаци. До модерните сгради се кипри тежък ориенталски разкош, а до него-схлупени полуразрушени къщурки. Хаджи Хасан махала е един неразказан пловдивски модус вивенди, с непрекъснато променяща се визия. "Беседка за града" ще постави началото на неговото опознаване.“, казва Катрин Сариева.       

Проектът „Беседка за града“ стартира през 2012 г. по инициатива на фондация „Отворени изкуства“ в партньорство със Студио 8 ½.  Представлява серия от дискусии по предварително подбрани и подготвени теми, засягащи град Пловдив. На основа на разгледаните и дискутирани тогава теми: „СОЦ“ - наследството на Пловдив“, „Тютюневите складове на Пловдив“, „Квартал Капана“, „Баухаус под тепетата“, през 2013 г. година фондация „Отворени Изкуства“ и Студио 8 ½  съставят и издават „Алтернативна карта на Пловдив“ като добавят още и маршрутите „Религии“ и „Улица Отец Паисий“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…