ЗРЕЛИ И БЕСНИ

Седмица на Съвременното Изкуство 2015

9-ти септември – 8-ми октомври, 2015

Откриване на 9-ти септември от 19 часа

Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня “Старинна”, бул. 6-ти септември 179

 

„Ти не си твоята работа. Ти не си парите, които имаш в банката. Ти не си колата, която караш. Ти не си съдържанието на портфейла си. Ти не си проклетият си костюм. Ти си всепокорният всемирен боклук.” - Тайлър Дърдън, „Боен клуб”, 1999.

Очаква ни 21-вото издание на Седмицата на Съвременното Изкуство в Пловдив. Дистанцията на тези две десетилетия история, превърна това събитие в най-старото в България, което се провежда ежегодно и отразява най-актуалните процеси в съвременното изкуство. Тазгодишното издание потвърждава това с амбициозната изложба, която ще бъде представена и която ще се превърне в най-важния международен, културен акцент в програмата на града тази есен.

Зрели и Бесни е нейното провокативно заглавие и е дело на базирания във Виена български куратор Борис Костадинов. За пространството на Баня Старинна, той е селектирал 18 известни артисти – живеещи и работещи в Европа, САЩ и България.

Зрели и Бесни е голям проект, който е конструиран около парадигмите на „Х-поколението”. Генерацията - заключена в историческия прозорец рамкиран от падането на Берлинската стена (1989) и Световната финансова криза (2007-2008). 

Това са днешните 40 годишни. Когато Желязната завеса падна – те бяха почти деца, но те трябваше да забравят всичко, на което бяха учени дотогава и да свикнат моментално с една нова действителност. Светът на свободата, MTV, интернет, техно парадите и супермоделите – един красив свят без граници и пълен с възможности. Те бяха наивни и посрещнаха изпълнени с оптимизъм новото хилядолетие, което само след 7 години не се поколеба да ги разочарова. Световната криза сложи край на безкрайно продължилото безгрижно детство на „Х-поколението”. Историята им отреди ролята да бъдат свидетели на края на социализма, а днес – най-вероятно и на края на капитализма (във вида в който го познаваме). Днес те са по площадите – от Ню Йорк до Атина и от Мадрид до Истанбул. Бесни, недоволни, разочаровани, объркани...

Зрели и бесни събира гледните точки на артисти на възраст между 33 и 50 години. Те ни разказват за феноменът „криза на средната възраст”, за обществения хаос, който се превръща в личен, за утопиите превърнали се в антиутопии. Но изложбата не е песимистична. Представените творби задават въпроси и създават прогнози за бъдещето. За възможните варианти да се чувастваме по-уверени в днешния сложен и не много уютен свят. 

Влизайки в централното помещение на Баня Старинна, попадаме на огромната стълба на Правдолюб Иванов. Тя е висока цели 5 метра и е символ на житейския път и обществената система. Някак си ни се иска да се покачим нагоре, но се страхуваме да го направим, виждайки нестабилната конструкция и осъзнавайки колко лесно можем да паднем стремглаво надолу.

Една от звездите на международната сцена - Оливер Реслер, представя своето произведение  „Вземи площада”. Видео-инсталация, която ни прави свидетели на Occupy Wall Street, социалните сблъсъци в Мадрид и окупираните площади в Атина. Ще видим техните герои - лице в лице.

Даниела Костова разказва историята на момичето, което се грижи за малката й дъщеря в Ню Йорк. Андрогинната детегледачката е известен фотомодел позиращ само за мъжки фото-сесии, а през свободното си време се превръща в жена, която гледа деца. 

Ангелика Кринцингер е артист на една от най-влиятелните виенски галерии – Krinzinger. В своята серия фотографии, тя демонстрира един декадентски поглед към бароковото минало, търсейки ключ към настоящето.  

Емил Миразчиев се обръща към друг вид минало. Той прави интервю с десидента Петър Манолов – за емигранството в Париж, за българската демокрация, и за пипалата на ДС. 

Иван Мудов се появява като служител на бюро за обмяна на валута, Василена Ганковска и Боряна Венциславова документират живота на своите връстници, които не са емигрирали, а са останали в България,  Луиза Марган ни изненадва с огромен скулптурен обект, а Камен Стоянов „ще преплува” банята със своята лодка. Тук е и филмът на едно от най-обещаващите по-млади имена на германската сцена – Йос Дигел.

В изложбата има и произведение на Лъчезар Бояджиев и Миряна Тодорова. Те излизат от възрастовите рамки на ”Х-поколението” – той е по-възрастен, а тя по-млада. Проектът им е може би първият опит за пряко сътрудничество между представители на две поколения в съвременното българско изкуство.

Седмица на съвременното изкуство се осъществява в партньорство с: Община Пловдив, Гьоте институт – България, Фондация Пловдив 2019 и с подкрепата на Австрийско посолство – София, Федерална Служба на Канцлера на Република Австрия, Гауденц Б. Руф – Швейцария/България

Медийни партньори: БНТ, БНТ2, радио Катра ФМ, Медия кафе, Под тепето, Капана, въпреки.com

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…