Маестро Георги Димитров ще дирижира стилната програма с творби на Волфганг Амадеус Моцарт

 

Точно осем дни ни делят от първото гостуване в Пловдив на изключителната пианистка  Елена Башкирова, която пристига за участие в програмата на „Европейски музикален фестивал“. На 7 октомври т. г. прочутата изпълнителка ще си партнира с музикантите от Оркестър „Кантус Фирмус“ и големия български диригент Георги Димитров в стилна програма с творби от Волфганг Амадеус Моцарт. Концертът е от 19:00 ч. в Дома на културата „Борис Христов“ и се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

 

Внимателно подбраната програма ще пренесе публиката в различни моменти от живота на Моцарт, за да ни покаже неизчерпаемото богатство на неговата творческа инвенция и божествено вдъхновение във всяка нота. Началото ще постави популярното Дивертименто в ре мажор, KV 136. Тази слънчева музика е създадена от 16-годишният композитор през 1772 година, по време на неговото второ турне в Италия. Искрящата виртуозност и завладяваща енергия определят характера на композицията, с която младият музикант вероятно си е дал кратка почивка от писането на големи оперни форми в италиански стил.

 

Клавирният концерт №13 в до мажор, който Елена Башкирова ще изпълни за пловдивските меломани, бележи друг етап от живота на  австрийския композитор. Точно 10 години разделят творбата от дивертиментото. През 1782 година Моцарт наскоро се е преместил от Залцбург във Виена, търсейки нови възможности и признание като  независим артист. Клавирният концерт в до мажор, KV 415 показва стремежа на гениалния майстор да избегне празната, показна виртуозност, създавайки една изискана, семпла, новаторска, но достъпна музика. Концертът е изпълнен за първи път от самия композитор точно преди 240 години в присъствието на австрийския император Йозеф II-ри. В своята музикална кариера Елена Башкирова проявява особен афинитет към моцартовото творчество, а нейните интерпретации се отличават с богатство на тембрите, изискано фразиране и стил.  Концертът №13 e част от основния й репертоар.

 

Във втората част на вечерта ще бъде изпълнена Симфония №36 в до мажор, която носи допълнителното заглавие „Линц“, заради историята на нейното създаване. През октомври 1873 г. Моцарт и младата му съпруга Констанце пътуват от Залцбург към Виена и отсядат у семеен приятел в гр. Линц. За краткия им престой в града е уреден концерт, за който обаче Моцарт не разполага с подходяща творба. Той се заема с написването на нова симфония и завършва партитурата само за 4 дни. Независимо от краткия срок музиката носи съвършенството и вдъхновението, характерни за зрялото творчество на Моцарт. Той дори успява да вложи интересни нови елементи в музикалната форма. Симфонията принадлежи към последните му и най-хубави оркестрови композиции.  

 

Музикантите от Оркестър „Кантус Фирмус“, които през 2022 година спечелиха уважението на пловдивската публика със запомняща се изява с цигулковата звезда Пинкас Цукерман, вече подготвят новия си гастрол в града. Те с нетърпение очакват срещата с Елена Башкирова и маестро Георги Димитров, който има реномето на един от най-взискателните български  диригенти, прочут със своя перфекционизъм и внимание към всеки детайл. В биографията на оркестъра се нареждат няколко паметни концерта именно с моцартова музика под палката на Георги Димитров. Маестрото владее внушителен репертоар от симфонични, оперни и кантатно-ораториални произведения. Началото на неговата диригентска кариера започва именно в Пловдив, но той е заставал на пулта на всички елитни български оркестри и е канен като гост-диригент на редица известни ансамбли и оперни театри в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания, Швейцария и др.

 

 

Билетите за концерта на 7 октомври в ДК „Борис Христов“ се продават в Билетна каса пред община Пловдив, в Туристическия информационен център на пл. Римски стадион и касата на Античен театър от страната на АМТИИ, ул. „Цар Ивайло“ №2, както и в цялата мрежа на   Ticketsbg.com и в  Eventim.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…