Галерия Резонанс се превърна в една отворена галерия без граници. Пътувайки до Антарктида, Австралия, Венеция, о-в Тасмания, нашата галерия предизвиква резонанс в далечни екзотични дестинации, представяйки българското съвременно изкуство. Ние прехвърляме нашето бяло галерийно пространство по света, инспирирайки международни проекти, в които участват интернационални артисти. А сега това се случва тук – в България, в Чинарената гора на село Белащица чрез Международния фестивал „Горски Резонанс”, извън галерийната среда, в единение с природата. 

Още от своето създаване галерия „Резонанс“ инспирира изложби на открито, предхождани от пикник-пленери в продължение на 4 сезона в мистичната Чинарена гора на с. Белащица на 7 км от Пловдив в подножието на Родопите. Според легендата тази гора, както и вековният чинар, се свързват със Самуиловите воини, създали с. Белащица по името на Беласица планина, където през 1014 г. се води битката между цар Самуил и византийския император Василий II. Ослепените воини на Самуил са предадени като награда на предания военачалник Никифор Скифи, управител на Пловдивска област по това време. Български войници пренасят със себе си малки чинарени дръвчета, които дотогава не са съществували в Пловдивския регион. Те засаждат и вековния сега чинар, който е на повече от 1000 години и под чийто клони Пенчо Славейков е написал баладата „Неразделни“. Преди около 70 години Чинарената гора е изсечена до дъно и се превръща в голо пространство. Но корените на чинарите концентрират в себе си толкова много енергия, че млади филизи по 2, по 3, по 9…по 17, тръгват нагоре към небето. Тази гора не е унищожена, тя трансформира болката в растеж и сега е едно уникално съчетание на гравитацията, на земното, на корените от една страна, и на възвишеното, небесното, духовното – от друга.

Всяка година галерия Резонанс посвещава по едно събитие на Чинарената гора. Така се получава сливане между природа и изкуство. По този начин галерия Резонанс се стреми да превърне една знакова територия в зона на култура. Не случайно аз имам градската мечта да превърнем Чинарената гора в Европейска гора на културата. Тази инициатива на галерия Резонанс кореспондира с обявяването на близкия Пловдив за Европейска столица на културата. С Международния арт фест „Горски Резонанс“, ние се стремим да намерим пресечените точки между тези две дестинации на културата. 

Изложбите в Чинарената гора, акцията БОСИ ПО ПЪТЕКАТА и проекта ЗМИЯ В ГОРАТА прераснаха в Международен арт фестивал  ГОРСКИ РЕЗОНАНС. До сега в Международния арт фест са участвали общо 132 автори от 25 страни. 

Живопис, рисунки, инсталации, обекти, фотографии, пърформанси, танци, музика, фолклор се сливат в едно синкретично преобразяване на природата. На свободата посвещаваме този мултижанров Арт фестивал от едно денонощие, в който ние изграждаме мостове помежду си, далеч от стереотипите,излизайки от градската среда и влизайки в пространството на гората, където директно представяме изложби на открито. Изкуството изложено навън, приема по-различно значение и други измерения.

Както и в предишните си издания и тазгодишният Международен арт фестивал ГОРСКИ РЕЗОНАНС, дава възможност на хората, изкушени от изкуството, да се забавляват целенасочено, да се обогатят духовно и да преоткрият за себе си добрите образци в изкуството. 

Събитието ще се проведе на 17 септември 2016 г. под мотото ДВИЖЕНИЕ.

Създаване на общност в гората е нашата цел. Усещането за общност е по-синтетично и знаково извън затвореното пространство на галерията. Да разтопим границите между изкуствата. Да мислим и чувстваме заедно. Да започнем нещо ново и вълнуващо. Чувстваме гората в себе си  – колоритна, нестерилна, изпълнена с позитивизъм и енергия. Завръщаме се към истинските неща, към красивите детски спомени. Изпращаме мощно етично  послание, заредени от любов към гората и изкуството. Материалното и идеалното се събират в едно – в творческите колаборации, приключенския дух, същинското знание, което преминава през сърцето във възвишеното разбиране за красота. 

Това е пътуване към себе си, едно движение към себе си. Да насочим енергията за вътрешно преподреждане, за синхронизиране с пространството и времето. Общуването е акт на даване и възприемане на сигнали от външната среда. Общуването е ключ към творчеството. Движението не само във физически, но и в духовен план е повод за диалог, който никога не свършва. Не е многословен. Една базисна ценност, един ключов момент.

Едно място, където може да бъдеш себе си. Движението е живот. Може би сте чували следната зависимост „Движението по своето въздействие е в състояние да замени всяко лекарство, но всички лекарства в света не са в състояние да заменят въздействието на движението. Човек върви и прави нещо – застоят е смърт, нищо не се случва. Движението е видимо само тогава, когато има и неподвижност. Даже и да сгрешиш при движение, ти ще получиш някаква опитност, останалото е застой в развитието. Мястото зарежда, то движи артистите. Движението е развитие. Енергията на движението ни прехвърля напред във времето. Идва момент, когато си готов да направиш крачката. 

Всичко се случва в момента в природна среда. Не знаем какво ще е времето и пространството. За един единствен път се случва. Всичко се случва в движение. Нашата посока, която носи своето движение, е нашия мост към другите. Смисълът на един фест е да се случат уникални срещи между артистите, между зрителите и артистите, както и между самите зрители. Едно творческо взаимодействие. Предизвикателство е да организираш фест в малко населено място и то в гора извън галерийното пространство. Така предизвикваме себе си, като правим и социален експеримент как влияе околната среда върху публиката. Това е една отворена покана за диалог, в който всички ние /хора щедри и с добри сърца/– ще направим нещо за изкуството. Силата е в промяната , а всяка промяна е движение. Ползата от нашата работа е изкуството да стигне до хората. Ако имаш мисия, имаш и адреналин, който също е една метафора на движение, центърът на нашето усилие. 

Едно произведение на изкуството резонира в различни форми. Ето какво ви очаква в Чинарената гора на Международния арт фест: 

Инсталацията  „Пън на по-големите мечти“ на Велислав Георгиев – Уил  /България/Австралия/  представлява 7 движещи се зайци. Творбата е критичен коментар на отношението между човека и околната му среда. В желанието да постигнем по-светло бъдеще, да следваме дръзки мечти, забравяме реалната подплата на средата, от която зависи тяхната реализация. И без колебание сме готови да унищожим съществуващите ценности само за да се впуснем в следване на химери и миражи. Неспирно да преследваме по-големи „мечти“, на каквато и да било цена, без каквито и да било задръжки. Докога? Докато „сенките на зайците“ танцуващи на лунна светлина около полуизгнилия пън на някога величествения чинар ни напомнят, че едно е да отрежеш само клона на който седиш – клони има още много, но друго е да унищожиш безвъзвратно това, което дава и смисъл, и съдържание на човешкия живот.

„Работата не е заек, че да избяга“ е българска поговорка на мързеливия човек. 

Ебру е клон на древно изкуство, което се заражда в Средна Азия и по Копринения път през Иран стига до Анадола. Било използвано за украса и декорация в миналото на писма, корици на книги и документи ."Аб-ру"означава водна повърхност на персийски. Най-старото запазено ебру е от 1554 г.- смятало се за сериозен занаят и изтънчен вид изкуство. В Япония се използва методът Suminagashi.В Европа техниката се пренася през 16 век, а върхът на популярността и е през 18-19 век. Позната е като турска хартия и се използват предимно флорални мотиви. Днес са останали  малко истински ателиета и майстори, които са на голяма почит.Познато е и като marbling, защото рисунката може да напомня жилките на мрамора.В България  това магично и трудно изкуство на движението почти не е познато.

С четки от конски косми и шила върху повърхността на сгъстена със специална растителна смола водна повърхност, се накапват  приготвени пигментни бои, приготвени специално за да не потъват,а с шила с различни размери ,боята се прорязва и се оформят  различни форми. С танца на водата можем да видим  как „Абсолюта си играе“  с водната повърхност и въображението. А вие можете да видите и опитате от това древно изкуство  в Чинарената гора на 17-ти септември, демонстрирано от Анжела Минкова – известена българска художничка. Можете да нарисувате ебру под нейно ръководство. В приятната обстановка  на гората може да намерите също така огигинали или принтове  живопис, графика, керамика и пластика,принтове и магнити.

Първите данни за рязани свещи ни връщат в XVI век ,когато в Италия се заражда стилът Барок. Той  прониква във всички  сфери на живота – строителство, изкуство, мода, интериор , живопис  и се отличава с пищност и  величие. Единствения източник на светлина по онова време  бил огънят, затова свещите са имали огромна популярност. Те се изработвали от животинска мазнина и пчелен восък. Свещите от пчелен восък горяли по-дълго и по-добре - с малко дим  и приятна миризма, но тъй като  добивът му бил трудоемък процес, цената на тези свещи била твърде висока. За да бъдат в крак с модния бароков стил и  да увеличат продажбите си,  майсторите на свещи във Венеция за първи път започнали да ги режат, като с получените „листенца” правели всевъзможни завъртулки. Това било истински фурор в производството на свещи и техниката започнала да се разпространява както в Италия ,така и в целия свят. Мария Аргирова ще ви запознае с  Карвинг – изкуството на венецианските майстори, и бароковите форми от XVI  век, отразяващи огъня и светлината през вековете.  Всеки, който пожелае, ще може да изработи на място своята свещ под вещо ръководство. 

Диляна Димитрова ще се позиционира между няколко дървета, като ще направи "гирлянди" от оригами жерави. Хубавото е, че ще се оживи гората с птици и това е перфектното място и  момент за тази творба. Ще бъде приложена схема как се изработва жерав - възможност публиката да се включи. 

Цветомир Илиев в движение ще Ви представи изкуството да изработва пана от паднали кори от дърво.

Ирена Радевска /Македония/ ще даде старт на модното си ревю „Червената шапка“ на сцената на Чинарената гора.

В Чинарената гора ще представим обекта от пластичен текстил „Пърхаща пеперуда“ от Иван Генов.

Тоню Цанев в съавторство с Ива Караджова представя арт инсталация „Креватчето на джуджето“. Авторите визират едно от седемте джуджета от приказката „Снежанка и седемте джуджета“. Обстановката в Чинарената гора е добра среда за ситуиране на тази творба. Креватчето е с две изписани табли, които по същество са две живописни картини върху дърво. Празното креватче е внушение, че джуджето е вече в движение. 

Таньо Павлов - кларинет и Таню Цанев - малък странджански тъпан  ще изпълнят фолклорни потпури. 

Скулпторът Любомир Вутов се изявява като сценограф в инсталацията „7 птици и 7 риби в движение“.

Това са нови жители на магическата белащенска гора.

*произход - консервативен материал, дърво.

*претенции - опит за движение в природна среда.

*резултат - любителско упражнение по аеродинамика и хидродинамика.

*категория - есенни мечтания.

Световно известният цигулар маестро Мичо Димитров ще гостува на Международния фест „Горски Резонанс“ с разностранна програма.

Мичо Димитров е специализант на проф. Ифра Нийман в Академията „Гулдхол Скуул“ в Лондон. Завършва специализацията си с най-високото отличие „CONCERT RECITEL DIPLOMA“. 

По време на тригодишния си престой в Англия Мичо Димитров е хоноруван преподавател по цигулка и камерна музика в РИЧМЪНД КОЛИДЖ и активно концертира в Оксфорд, Кеймбридж, Ричмънд, Лондон. След завръщането си в България става концертмайстор на Пловдивската филхармония и преподавател в АМТИ – Пловдив /1983-1988/. От 1988 г. Мичо Димитров живее и работи в Холандия, където става водач на камерния ансамбъл АРДИС, с който концертира в страната и прави записи за холандското радио. Той е концертмайстор на симфоничния оркестър в Хилверсум, а от 1989 г. – един от концертмайсторите на големия филхармоничен оркестър на холандското радио. Маестро Мичо Димитров е носител на следните награди:

Финалист и почетен диплом от конкурса „П. И. Чайковски“ – 1978 г., Специална награда от конкурса „Крайслер“, Виена – 1979 г., Наградата на Фондация „Майра Хес“, Лондон – 1982 г., Мемориалната награда „Алфред Гибсън“, Лондон – 1982 г. В България е солист на всички големи оркестри, участва на международните фестивали „Варненско лято“, Фестивала на камерната музика в Пловдив, „Европейски месец на културата“ – Пловдив, 1999 г.

Маестро Мичо Димитров е гастролирал в Унгария, Сърбия, Хърватско, Германия, Румъния, Полша, Армения, Чехия, Словакия, Франция, Испания, Куба, Австрия, Швейцария и др. В последните няколко години в дуо с пианистката Кори Браунзейл, Мичо Димитров концертира в най-известните зали в Холандия – „Концертгебау“ – Амстердам, „Де Дулен“ – Ротердам, Парламента в Хага.

Цветелина Ангелова ще експонира инсталацията „Движение“ в горското пространство - разположени на различни места по дърветата птици изработени от отпадъчни материали. Някои от тях ще са окачени на корда, за да може да се движат свободно от вятъра или хората, които минават около тях, така че да се получи симбиоза между природа и неприрода. Буквалното представяне на движението само по себе си има за цел да задвижи собствената представа на зрителя за него. Движението в нас и около нас, всичко което се движи и се променя.Промяната на среда, материя, цвят и поставянето им в различни ситуации и пространства е най-вече движение на енергия, като чувства, впечатления, емоции, размисъл……

Осман Юсеинов ще представи интерактивната инсталация „Следи“.

Между две дървета ще експонираме инсталацията на Велина Гребенска от Варна – „И аз, и аз, и аз“. Тя е структурирана така, че да представя движението на човешкото лице при различните душевни състояния.

Татарска песен ще прозвучи в Чинарената гора, изпълнена от Корнелия Марган /Русия/Турция/.

Инсталацията Стълба към небето на Венелин Божидаров, Галина Станева, Маргарита Жекова, Ива Генчева, Евдокия Обущарова, Айджан Нахидин ни отвежда към високите вибрации на небесното.

Обектът на Галина Станева „Видимо и невидимо“ е едно движение от вътрешните състояния към външната изява.

Зорница Николова и Десислава Луканова ще ви задвижат във вихъра на зумбата.

Пърформанс Албион

Албион е танцов пърформанс  във външна среда .Показва взаимодействието между природа и човек. Как трева, земя, въздух, хора  предизвикват и влияят върху сетивата. Дава възможност на зрителя да бъде и участник в действието. Няма строго определена „публика“, всеки който е попаднал случайно или не, неминуемо става част от пърформанса.  Дава съдържание на времето тук и сега като зрители и изпълнители заедно съпреживяват отделните етапи до достигане на усещането за всемирно единство.  Албион е провокиран от идеята да се насочи вниманието към разбиранията на съвременния танцов театър, при който представата ни за сцена, зрител и участник в художествено произведение излиза извън границата на всекидневното. Нуждата на артиста и зрителя да открива и предизвиква нови неочаквани ситуации, които  целят да разбият рамките на ежедневно случващото се.

Албион е танцов пърформанс изследващ и концептуализиращ различни техники за творческо усвояване на свободни пространства. Албион е посветен на идеята за екстериорен  танцов театър, при който се изследва среща и взаимодействие между естетическото и природно тяло. 

Участници в танцовия пърформанс са: Александра Манчева, Деяна Асенова, Габриела Цакова, Мирослава Захова, Симона Спаскова, Христина Петрова, Мартиан Табаков. 

Младите артисти от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства ще оживят Чинарената гора със своето изпълнение.

От 14.00 ч децата ще имат голямата възможност да рисуват на свободна тема в Чинарената гора. За тях ще бъдат осигурени материали за рисуване, а готовите рисунки ще станат част от Малък детски музей, който галерия Резонанс специално създаде и посвети на Европейската столица на културата – 2019. 

Участниците в Международния арт фест са 66 от 17 страни: Айджан Нахидин, Албена Коева, Александра Манчева, Андре Шмуки /Швейцария/, Анжела Минкова, Антония Дуенде /България/Германия/, Антра Ивдра /Латвия/, Васко Славков, Велина Гребенска, Велислав Георгиев-Уил България/Австралия/, Венелин Божидаров, Виктория Роксбърг /Австралия/, Габриела Цакова, Галина Лебедева /Украйна/, Галина Станева, Галина Тодорова, Гаяне Доброволская /Русия/, Георги Миленов, Дади Вирц /Швейцария/, Даниела Шмуки /България/Швейцария/, Деляна Димитрова, Десислава Луканова, Деяна Асенова, Димитър Кирчев, Евдокия Обущарова, Елизабет Хайндл /Германия/, Елица Гигова, Жорж Ру /Франция/Германия/, Зорница Николова, Ива Караджова, Ива Генчева, Иван Генов, Иван Иванов, Иван Чакъров, Ина Линдеман /Германия/, Йордан Калайков, Ирена Радевска /Македония/, Керем Ишчаноглу, Корнелия Марган /Русия/Турция/, Криста Мембранд / Холандия/, Кристина Йосифова, Любомир Вутов, Маноела Игнатова, Маргарита Жекова, Мариа Гуадалупе Годоу Лужан, /Испания/Германия/, Марина Вълчева, Мария Аргирова, Мария Малинова, Мартиан Табаков, Мартин Маринов, Мирослава Захова, Мита Ристич /Сърбия/, Мулугета Тафесе /Етиопия/Белгия/, Мустафа Хайкър /Турция/, Наталия Абаева /Северна Осетия/, Осман Юсеинов, Полина Козарева, Ражбир Чохан /Индия/, Симона Спаскова, Таньо Павлов, Теодора Николаева, Тоню Цанев, Фабио Джентиле /Италия/, Херман Гшайдер /Австрия/, Христина Петрова, Христо Антонов, Цветелина Ангелова, Цветомир Илиев.

Да не сме сами! Да бъдем заедно! С много идеи и вдъхновение, с ентусиазъм и креативност. С приятели и съмишленици. Без големите пари и големите претенции. 

Галерия „Резонанс” ви кани в Чинарената гора на 17 септември 2016 от 14 часа. Ще направим едно съвместно пътуване, при което индивидуалното усещане на всеки субект и неговата емоция, резонират с всяка една творба и се превръщат в част от нея! От дълбочината на сърцето си ви приветствам в това пътуване, в което всеки ще се доближи до духовната си същност. Изкуството ще оживи Чинарената гора. Приобщете се към нас!

За всички желаещи да присъстват на Фестивал Горски Резонанс в Чинарената гора на Белащица, е осигурен транспорт, който ще тръгне от паркинга /спирката/ на х-л Тримонциум в 14.00 ч на 17 септември  2016 /събота/.

Артистично-музикалната програма ще започне от 16.00 ч.

Синоптиците ни обещават чудесно време.

За повече информация: галерия Резонанс: 0882 00 95 77

 

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…