Празниците на Стария град тази година ще са под мотото  „Минало несвършено..“

Започват на 19 септември и продължават до 25 септември, неделя. Включват повече от 60 събития – концерти, изложби, уъркшопове, пленери, детска програма, състезания и много изненади. 

В рамките на Празниците ще се проведе и традиционния Есенен панаир на занаятите. Заради многото планирани събития, шатрите със занаятчиите ще са позиционирани на Узун чаршия (малката главна) и в кв.Капана. Официалното откриване на Празниците на Стария град 2016 е на 19 септември, в 19 часа на Античния театър, с концертът ЗАЕДНО, в който ще участват три от най-известните професионални фолклорни български ансамбъла – ФА„Тракия“ Пловдив, ФА „Родопа“ - Смолян и Северняшки ансамбъл „Плевен“.  Входът за публика е свободен!

Откриването на Есенния панаир на занаятите ще започне с традиционното празнично шествие от Етнографския музей по калдъръма на Стария град до площад „Римски стадион“ на 22 септември, в 17:30 ч., Точно в 18:00 ч. ще се даде началото на „Есенния панаир на занаятите“, с програма на  Площад „Римски стадион“. Едновременно ще започнат пленера по грънчарство, „Вкус и аромат от Стария град“ и много интересни демонстрации и вкусни дегустации.

За програмата на Празниците на Стария град днес разказаха на специална пресконференция организаторите: Амелия Гешева – заместник-кмет по култура и туризъм на община Пловдив, Минко Кафтански – и.д. директор на Общински институт „Старинен Пловдив“, Проф. Даниела Дженева - главен художествен ръководител и директор на Ансамбъл „Тракия“, Тони Симидчиева – председател на Регионална занаятчийска камара – Пловдив и Николина Тевекелева - организатор на  състезанието „С менци за вода“ ( Започва на 22 септември в 14.30 часа в градинката на Джумаята.) 

В забавното състезание „С менци за вода“  могат да се включат всички желаещи на възраст 18 години и нагоре. Водоносците ще пренасят менци на кобилица, ще се състезават за най-бързо време, като  трябва да не разливат водата от съдовете. Състезанието има за цел да пренесе част от миналото в нашия съвременен бит по забавен и интересен  начин. „Символиката на кобилицата е свързана с водата – жизнено необходима за живота ни, но и с любовта, позната е дори като средство за гадание. Състезателите са в 2 категории – мъже и жени, в които освен наградите за 1-во,2-ро и 3-то място, са осигурени награди и за всички участници“ разказа Николина Тевекелева. 

„Празниците на Стария град започнаха през 2012 г. като еднодневно събитие, без бюджет, но с много емоция, хъс, любов, съмишленици, с подкрепа от страна на приятели и от медиите. Днес Празниците са цяла седмица, през която се показват моменти от пловдивската история, от българските ни корени и традиции,  представят се лица и хора, които са отдали труда и усилията си за възраждането на Стария град. Събитията и начинът по който се случват, от подготовката до реализацията изпълват със смисъл мотото ЗАЕДНО. Това не е просто дума, а философия“ каза заместник-кметът Амелия Гешева. „Винаги след приключването на този формат се раждат нови взаимодействия и партньорства, провокират се нови идеи и се зараждат приятелства. Това ме прави истински щастлива“ сподели още заместник-кметът.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…