Младите композитори, отличили се по цяла Европа, идват в града под тепетата

Това ни очаква в навечерието на 31-ти август. Александър Матюсън, Максимилиан Цимерман и Светлин Христов са трима студенти с невероятен талант. Силната им вярва в това, което правят, ги вдъхновява да направят общ концерт в града под тепетата, като за целта ръка им протегна Тракарт.

Александър Матюсън е наполовина българин, наполовина шотландец и е гражданин на света. Живял е в Германия, Съединените арабски емирства и къде ли още не, в момента живее, учи и твори и в роднината на майка му – България. На пресконференцията, която дадоха тримата младежи днес, Матюсън сподели, че обича всички звуци. За него е красива не само музиката на писаното, но и звукът от бормашина, който включва в най-новата си творба, по която в момента работи. Той изразява музикално не само съзнанието си, но и несъзнаваното от него. Една от творбите му, която е пожънала голям успех в Мюнхен, се нарича „Смърт в обществена тоалетна“, която е вдъхновена от сън, който Алекс сънува няколко пъти. В него, както и на сцената, той умира. Освен провокативната постановка, той дава ново звучене и на християнски текстове. Сподели още, че харесва музиката на суфизма. Дали един звук е хубав или грозен, това е нещо субективно, заяви младият композитор.

Макс Цимерман е германец, учи композиция в Мюнхен, но в момента работи заедно с двамата си млади колеги. Той е ръководител на група за мюзикъли и пресъздава шилерови трагедии. Неговата „Агнес“ стана обект на разговор днес. Макс разкри, че всъщност това е цикъл от произведения за пиано и носи името на стара негова любов. Провокиран е от старогръцкия и латинския езици, които е изучавал. Изумих се как едно нещо може да бъде назовано с няколко думи в старогръцкия. Това исках да направя и аз, разказа Цимерман.

Светлин Христов учи в академията в София и сподели, че се чувства повече като пианист, отколкото като композитор. Все пак това е нещото, с което се занимавам от малък, добави той. Светлин рядко наименува произведенията си. Оставя ги без заглавие, за да провокира слушателите да вникнат по-дълбоко в творбите му и сами да открият какво се крие в тях. Той ще представи 3 свои произведения на общия концерт. Христов отвори темата за високото и ниското изкуство, като нарече общата им работа „почти апокрифна“. Тези събития се случват, но почти никой не разбира за тях, допълни той. Но отказа да приеме твърдението, че високото изкуство е като Антлантида. „Тя е потънала, а изкуството е като малък спасителен остров“, заключи той.

Концертът на тримата млади мъже ще се състои на 31-ви август, от 19:00 часа в „Тракарт“.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…