Оркестърът на Пловдивска опера ще открие симфоничния сезон с едно от най-популярните произведения на Антонин Дворжак - неговата Девета симфония в ми минор, наречена още "Из Новия свят". В програмата на 11 септември  от 19 часа е включена и европейската премиера на Кралски марш за оркестър от композитора Чой Хун Хий (Южна Корея), който ще гостува на живо в Концертната зала в Пловдив. Симфониците ще изпълнят и Концерт за флейта и оркестър от Карл Райнеке със солист Хюн Чонг Парк (Южна Корея). Диригент е познатия на пловдивската публика Йонг Чил Лий (Южна Корея).

Славата на Антонин Дворжак е причина той да бъде поканен в Съединените щати, за да заеме поста директор на Националната музикална академия на страната. По време на тригодишния си престой в Щатите (1892-1895) композиторът написва едно от най-популярните си произведения - Симфония № 9 в ми минор, наречена още "Из Новия свят". Той се интересува от музиката на индианците и негърските спиричуъли, които чува в Америка и умело слива богатите фолклорни мелодии с класическите техники. Тук присъства както красотата на прерията, тъгата на индианците, така и носталгията по родината, изпитвана от композитора. Написването на симфонията е възложено от Нюйоркската филхармония, а премиерата й е на 16 декември 1893 г. в "Карнеги Хол".

Композиторът Чой Хун Хий, който ще гостува в Пловдив,  има дългогодишна кариера на диригент и университетски преподавател в Южна Корея. Той е директор на Фестивал за съвременна музика в Хапоман и президент на Музикалната асоциация в една от големите провинции в родината си. Неговото произведение Кралски марш за оркестър ще прозвучи за първи път в Европа в изпълнение на пловдивските симфоници. Любопитно е, че в оркестъра е включена и българска гайда, която ще замести "роднината" си от Шотландия.

Флейтистката Хюн Чунг Парк е възпитаничка на Джулиард Скул и през 2013 е поканена като преподавател по камерна музика в престижния Летен музикален фестивал в Ню Йорк. Тя изнася концерти в редица престижни зали по света и преподава в три университета в Южна Корея.

Билети за Откриване на симфоничния сезон се продават на касата на Концертна зала и в Билетен център пред Общината.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…