Яйчените шедьоври на Брайън Бейти изумиха пловдивчани

Полускъпоценни камъни, инкрустирани в памуково дърво във великолепната бижутерия на художника

Американско-българската обмяна на опит в изкуството - важна за щатския артист

Паулина Александрова

Изложбата "Американски импресии" от Брайън Бейти се откри сноши в Етнографския музей. Щатският творец показа нетрадиционното изкуство на резбованите яйца, кратуни, стъкло, метал, порцелан, керамика и дърво.
Гравирането и резбата са по-скоро хоби, отколкото професия за Брайън, а когато се занимаваш с това, което ти харесва, влагаш цялото си сърце и душа него. За това и нещата, които видяха посетителите, предизвикаха у тях истинско и неприкрито възхищение – фино изпипани детайли с инкрустирани полускъпоценни камъни.

Първоначално Бейти резбова и гравира различни видове яйца – щраусови, лебедови, гъши и т.н. Успоредно започва да прилага тези техники и върху кратуни и дърво като използва парчетата от вече обработените яйца.  По-късно към шедьоврите си художникът добавя и полускъпоценни камъни. За целта той не желае да използва лепило и 6 пъти ходи на курсове по ювелирство, за да се научи как да ги инкрустира. От две години насам Бейти изработва и специална бижутерия от памуково дърво и камъни, които самият той събира и обработва – седеф, тюркоаз и други. От около година и половина от същия материал резбова и малки чудати къщички в различни форми.

Перлата в короната на Бейти бяха невероятните резбовани яйца от ему. Черните им черупки бяха изрисувани с интересни цветни орнаменти, за които авторът разкри, че не е използвал каквито и да е бои. Яйчените черупки на ему се състоят от няколко слоя, всеки от които с различен цвят. С помощта на парагравьора Брайън Бейти майсторски е разкрил всеки от тях и по този начин яйцата са придобили великолепния си вид. По експонатите можеха да се видят и символи, присъстващи в различни култури - индийски, индиански, английски, гръцки и дори български. 

Благодаря за възможността да съм тук! За трети път съм в България и вече я чувствам като свой дом, сподели самият Бейти. Радвам се, че можем да обменим опит в изкуството на резбоване на яйца и дърво. Много от символите в моите творби са общи и присъстват и в българското изкуство. Изключително много ги харесвам и имам намерението да ги използвам и за напред, не скри той.

Като жест към Етнографския музей, Брайън Бейти подари тениска  „Американско-българска обмяна на опит в изкуството”, на която бе отбелязал и всички прояви от пътуването му. Но признанията не спряха до тук. Двама улични музиканти изнесоха концерт лично за американския художник и му показваха снимки от многобройните си странствания по света и дори по места, от които Бейти е купувал материали за експонатите с индиански символи.
На 22 октомври от 14:00 ч. в Етнографския музей ще се проведе специална демонстрация на парагравиране. На нея хората ще могат да се запознаят с парагравьора - високоскоростен резбарски и гравьорски инструмент, с който Брайън Бейти майстори своите шедьоври.

Вижте тази изложба, заслужава си. Не сте виждали нищо подобно преди!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…