Изкуството е, за да се споделя, заключиха организаторите на изложбата

 
Международен фото салон Пловдив представи една невероятна селекция от фотографии „ИЗБРАНО“ от  общо 5 Международни Фото Салона под патронажа на FIAP. Домакин на изложбата е Дружеството на пловдивските художници, чийто усилия пространството им дава все по-голям резултат, привличайки дори обективите на фотографите. Национално сдружение „Фотографска академия” подкрепи Международния фотосалон с цели три изложби, а фондация Трейман една от своята 5-годишна фотоваканция.
Заместник-председателят на Национално сдружение „Фотографска академия” и създател на Фондация Трейман, Юри Трейман, сподели, че макар и вече да сме октомври, което означава, че е време за рекапитулация  за годината, за тях е рано, тъй като има до края на годината още един конкурс. Петият международен  салон „Дивото”, който ще бъде журиран в края на ноември и с откриване на изложбата на Никулден в Сливен.
Две от изложбите са чисто специализирани – едната е музика, която събира в себе си автори, снимащи концерти, музиканти и танцьори. Гледайки самите снимки е невъзможно да не се почувстваш сякаш си на самото събитие, което е запечатано. От фотографиите сякаш се извиваше музика, която обхващаше цялата галерия. Втората изложба е от салона „Дивото”, който е насочен към фотографи, снимащи дивата природа, животни и пейзажи. Безспорно е, че това беше един от фаворитите на присъстващите. Природата е нещо, на което сякаш не се обръща достатъчно внимание, но покаже ли ти някой през своя поглед какво изпускаш, ти съзерцаваш снимките с минути без да се усетиш. Дали ще се пренесеш в бяла приказка  или в дивото при зебрите, всеки сам избираше своята мечта, която да изживее чрез фотографиите. С особена гордост домакините представиха изложбата „Приятелство и солидарност”, тъй като за пръв път българска селекция печели световната купа на FIAP, грабвайки бронза от цели 28 държави. Последни, но не и по значение бяха фотографиите от Международния фото салон Пловдив 2014. Снимки, до които преди няколко месеца всички успяхме да се докоснем, но все така въздействащи и трепващи, сякаш ги виждаш отново за първи път.
Активността на културни събития става все по-силна, както отбелязаха и организаторите. Радост е че фотографията се връща в залите, но истински успех би бил ако с годините се постигне връщането на зрителите в тези пространства. Тук не се говори само и единствено за фотография, а за всякакъв вид галерийно действие, което трябва да бъде споделено със света. Едно е да гледаш на картинка, лаптоп или таблет, друго е да си в залата и да почувстваш, да поговориш с автора и да усетиш топлината от току-що проявена снимка.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…