Един невероятен подарък си даде сам на себе си Станимир Видев, по случай рождения си ден-  изложба с художника Георги Щърбев. Но не свършваме до тук със сантименталностите – Видев, може да се каже, че е бил учител на младия Щърбев, преди той да поеме сам по пътя си на изкуството.

Формата на празнична кутия, беше взета от пространството на галерия Aspect. Десетки се събраха пред общината, чакайки да влязат и разгледат последните творби на маестро Станьо Видев. Само половин час след обявения за начало, картините, обозначени с червена точка, бяха повече от немаркираните. Дори за секунда да извърнеш поглед от някоя от платната, то после тя вече е резервирана. Но и как няма? Творчеството му е толкова магично и пропито с емоция, че се пренасяш в друго време и измерение. Денят ти става по-красив, по-смислен и по-пълноценен, щом се докоснеш до нещо подобно.

Двамата художници разделиха галерията с по петнадесетина произведения от всеки. Прави впечатление и при двамата промяна в отношението към цвета. При Щърбев виждаме засилена цветност. Фокусът му се измества от фактурата към формата и цвета. Стилистиката на творбите е същата, но въздействат различно именно поради своята цветност. По-интимен е и във форматите, преобладават средни по размер платна. Паралелно в картините на Видев изпъква една лаконичност на изразните средства, понижаване на цветността, особено във фигуралните му композиции. Тази изложба е забележителна с обединяването на две силни творчески натури, изложба, носеща духа на Пловдив. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…