Браян Дейли окачи фотографии в Градска художествена галерия

Американецът Браян Дейли отпразнува 25-годишнината от настъпването на демокрацията в България по нестандартен начин. Той прави обиколка на китната ни страна, заснемайки българския гласоподавател. Воден от стар свой проект „Америка в цветове“, Браян направи своеобразно негово продължение – „България в цветове“, както е наименувана и самата изложба.

По време на проекта, Дейли заснема над  400 портрета в цял ръст на българи от различни точки на страната. Пред неговия обектив е застанал обикновения български гражданин, който може да бъде както бременна жена, музикант и артист, така и собственик на магазин, ловец, художник и т.н. Всеки от тях разкрива самоличността си чрез позата, която е заел пред обектива или облеклото, с което е заснет. По този начин той улавя дълбочината на нашата култура. 

Художникът, какъвто всъщност е авторът на изложбата, улава етническия характер на нашата нация. Той снима, българи, турци и роми без значение от възрастта. Така вместо да заличава разликата между поколенията, той я откроява като показва избора на гласоподавателите от различните поколения. От всички 450 портрета, които той е заснел, в Градската художествена галерия са окачени 128 такива в различни размери, които мигом приковават любопитството както на професионалните фотографи, любителите и прочее, така и на случайните минувачи, които не могат да устоят на експресивните изражения на хората, гледащи ги от портретните снимки. 

Освен гражданите, които имат ясна политическа позиция, Браян включва в изложбата си и тези, които не желаят да гласуват. Всеки от заснетите хора държи в ръка палка в различен цвят, обозначаваща политическата му принадлежност или пък пълната липса на такава. 

Любопитната изложба можете да видите до края на месеца в Градска художествена галерия.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…