Художникът изобразява нежността и красотата на женското тяло, кореспондираща с любимите стихове на Бърнс

Стефка Георгиева

Каква е разликата между порното и нежната еротика? Едва ли е нужно да обяснявам в какво точно се състои тя, но изложбата на Стефан Божков показва най-красивото и финото от женското тяло във великолепни картини. Толкова реалистични, че да ви се прииска да ги докоснете.

Приглушена светлина, изваян като от скулптор женски бюст и една зелена ябълка. Работата на автора е жива и ако се вгледате по-обстойно, не е изключено да видите движенията  на неговите силуети при дишане. На моменти напомня по-скоро на висш пилотаж в актовата фотография, отколкото на творба, създадена с четка върху платно. Сякаш жените му са живи и пулсиращи. Платната са чувствени, обаятелни и дори този, който няма дори бегъл поглед върху художественото изкуството, би могъл да прекара дълго време, взирайки се в окачените стени на U.P.A.R.K., които любезно приютиха Стефан.

Изключително високо ниво демонстрира Божков в реализма. Няма как обаче да не обърнем внимание на поредицата от графики, вдъхновени от творчеството на Робърт Бърнс. Брилянтният поет кореспондира толкова добре с творбите на художника, че за момент се замислих: „Трябва да има такова издание! Книга, която да побира в себе си обаянието на поезията и красотата на художественото изкуство в едно! И то именно с илюстрации на този художник.“ Запазил характерната красота на жените от преди поколения, с пищни форми, изрисувани сякаш върху стара хартия, художникът ни показва, че не е нужно да си „кожа и кости“, за да бъдеш съблазнителна. 

Посещението на това представяне мога да опиша точно с една дума – ВЪЛНЕНИЕ! Вълнение от това, което ще видите, което ще почувствате и шепота на платна, които говорят с нежност. Красотата е навсякъде около нас, а сега сякаш цялата се е събрала в U.P.A.R.K. Ако имате време, пък дори и да нямате, това е нещо, което трябва да се види. Нежност и чувственост му трябва на този живот. Подарете си ги!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…