Художникът откри изложбата си „Изпадане в съзнание“

Самите картини са отражение на „сцената“ в живота на автора

Екатерина Стоянова

Колкото по-дълго време човек наблюдава една картина, толкова по-дълбок смисъл открива в нея. Често в самата картина той съзира собствените си копнежи, страхове, живот, вижда себе си.

Именно в това се изразява магията на художественото изкуство, а такава магия определено се усеща от снощи в Градската художествена галерия – Пловдив, където бе открита изложбата на Петър Джельов. Тя ще гостува до края на месеца.

Хора на различна възраст се възхитиха от съвременната живопис с пост-импресионистичен характер, представена от маестро Джельов. Картините му са изпълнени с мекота и топлина, показват разделянето на светлината от тъмнината. Те категоризират неразривен смисъл и, по думите на известната художничка и домакин на събитието - Вихра Григорова, „Творецът е създал първия пейзаж – нарисувал е хоризонта, изгряло е слънцето и е разделил светлината от тъмнината, и той го е разбрал.“

Близък приятел на твореца коментира, че Джельов сякаш, обърнат с главата надолу, е стъпил в небето и земното притегляне за него всъщност е небесно. От него разбрахме, че художникът месеци наред се е събуждал с изгрева на слънцето, за да рисува, играейки и помагайки си със светлината, танцуваща по платната. Неговата стеснителна, но топла и приветлива персона успява да вплете късчета от тази светлина в картините си, вдъхвайки им живот. Възхищение и радост се будят в съзнанието на наблюдателя, който може да закупи и отнесе вкъщи някое от красивите произведения. Така той ще прибере не просто една картина, а един сноп от емоции, един магически букет от топлина и светлина.

Самите картини са отражение на „сцената“ в живота на автора, определен от Светослав Петров като твърд моралист, но и дълбока и широка душа, която иска да направи света малко по-щастлив. Факт е, че картината говори за създателя си, затова вярвам в думите му.  Подборът на цветове и нюанси, сливащи се в приказни танци, внушават чувство на мекота, топлина, деликатност и нежност. В галерията се усеща присъствието на картините.

Освен на творбите, гостите на събитието имаха възможността да се насладят на прекрасната музика на три момчета от музикалното училище. Откриването завърши с пожелание за успех и издигане на художника, приветствия и сърдечни аплодисменти, и пивко червено вино.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…