Обществото трябва непрекъснато да напомня, че проблемите не бива да се решават самолично: Снежана Фурнаджиева

Паулина Гегова

В навечерието на най-християнския празник, Великден, Дружество на Пловдивските Художници, представя смесена изложба със звънкото име „Цветове”. Изложбата ще се открие на 05.04.2016-та година и ще продължи до края на месеца. Тя е част от Културния календар на Пловдив и се провежда всяка година. Тя е пролетна, но и Великденска. Носи духа на пробуждането. В нея взимат участие 71 художника от всички възрасти със 117 творби, включващи графики, пейзажи, декорации, кубизъм, пластики, портрети и други.

Разговаряхме със Снежана Фурнаджиева, която ни разказа повече за произведенията. Като цяло тази година липсва мрак и борба. Цветовете са ярки и в същото време приглушени. Най-цветните са на младите художници, които носят усещане за свежест. Сивите нюанси, пък, са признак на мъдрост и задълбочена философия. В картините има устрем за работа, за развитие. Боите наслояват ценности за стремеж към чистота, за това да отстояваме корените, културата си, да носим позитивизъм и радост в душите и сърцата си.

Изкуството е крехко, но съпротивлението му поражда още повече идеи, сподели г-жа Фурнаджиева.

В изложбата присъстват и два посветени портрета. Авторът на единия е Васил Стоев, който е нарисувал портрет на Димитър Киров. Другият е творение на Матей Матеев, който е увековечил гения Владимир Димитров Майстора.

Една от най-провокативните и значими картини е на самата Фурнаджиева. Озаглавена „Кости”, тя представлява срутения тютюнев склад на „Одрин 8”. Художничката е крайно разстроена от съдбата на културния паметник. За нея това е кощунство. Гледайки към руините вижда само едно – кости!

Обществото трябва непрекъснато да напомня, че проблемите не бива да се решават самолично. Ако излезе нещо добро от цялата ситуация, то бе, че пловдивчани показаха своята инициативна активност.

 

Изложбата наистина е впечатляваща и заслужава да се посети. Разнообразието от цветове, празнична атмосфера и ярък живот ще ви оставят в захлас.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…