Темата на осмото издание на фестивала е  „– Мога ли да помогна?“  и чрез нея ONE DESIGN WEEK 2016 ще разтвори рамките на съвременния дизайн и ще накара публиката да го съзира навсякъде около себе си. Дизайнът не е нещо елитарно, а „инструмент, който дава форма на всеки аспект от живота ни“. Същевременно фестивалът ще постави акцент върху процеса по създаване на дизайн във всеки смисъл на думата – от информационен до продуктов дизайн.

Кулминацията на тазгодишното издание на международния фестивал за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK (10-19 юни) е професионалният форум, който ще се проведе на 18-и юни в Дом на културата „Борис Христов“. Събитието е посветено на дизайна в цялото му разнообразие и за него в България пристигат световноизвестни имена от съвременната дизайн сцена, които ще представят своята интерпретация на основната тема на фестивала - „Мога ли да помогна?“, изследваща дизайна като инструмент, който дава форма на всеки аспект от живота ни. 

Към обявените до момента лектори - Алис Росторн, един от най-уважаваните дизайн критици в света, Ейске Тачикава (Япония) - представител на новото поколение съвременни японски дизайнери, известен със своя специфичен подход с акцент върху социални иновации, който идва в България с подкрепата на EU JAPAN FEST и Фондация Пловдив 2019, и Пийтер-Ян Пийтерс, основател на студиото OWOW (с подкрепата на Creative Industries NL), се присъединияват водещи експерти от всички сфери на съвременния дизайн.

Питър Мариголд (Великобритания), създателят на FORMcard, завършва продуктов дизайн в Royal College of Art. Rаботата му се откроява с нестандартните и иновативни решения. Дизайнерът има редица отличия, между които от Дизайн музея в Лондон, наградата Дизайнери на бъдещето на Swarowski и др. Творбите му са излагани в МоМА, Дизайн музея в Холон, 20_21Design Sight в Токио и мн.др. Въпреки че предпочита да работи с дърво, впечатление прави и работата му с други материали за големи производители като Meissen за порцелан, Oyuna за кашмир и Kvadrat за текстил.

Адам фон Хафнер (Дания) отговаря за глобалната комуникационна стратегия на  датската неправителствена организация http://designtoimprovelife.dk/ организатори на най-престижната награда за дизайн, която се присъжда на проекти с потенциал да подобрят човешкия живот в глобален план. Последното издание на наградата привлича 1123 кандидати от 72 страни. Тя отличава проекти и идеи, които използват дизайна като средство за създаването на по-добър живот на хората по света. Авторитетни източници определят INDEX: Design Award като нобеловата наградата в сферата на дизайна.

Стивън Серато (САЩ) завършва Art Center College of Design в Пасадена и Werkplaats Typografie, Холандия. В момента преподава графичен и комуникационен дизайн в Otis College of Art and Design, Лос Анджелис. Сред клиентите му са Amsterdam School of the Arts, de Appel Arts Center, Kunstverein Publishers, Stedelijk Museum, Warp Records и др. С подкрепата на Посолството на САЩ в България.

Специален гост на форума ще бъде дизайнерът и куратор Матилда Кжиковски, съ-основател и един от директорите на DEPOT BASEL (пространство за съвременен дизайн в Швейцария). Освен участник в програмата на ONE DESIGN WEEK Матилда Кжиковски ще бъде и модератор на професионалния форум на фестивала. Работата на Матилда Кжиковски е свързана със самонаблюдението. Тя изследва и експериментира с вътрешните механизми на дизайна и се фокусира върху колаборативните практики и изпълнителски проекти, разглеждащи дизайн процеса в различните му етапи.

Всички лекции по време на форума на ONE DESIGN WEEK 2016 ще бъдат на английски език.

До 20-ти май в мрежата на TicketLogic - https://www.ticketlogic.bg/one-design-wee/28448 са налични билети „Ранно пиле" на цена от 65 лв. За ученици билетите за форума са на специална цена от 40 лв.

За групови билети с отстъпка пишете на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…