Изложба „Коледен кът” на обредни хлябове и коледни сувенири бе открита днес в музейна къща „Недкович”.Събитието е част от Празници на светлината и надеждата в Стария град

Дългогодишният педагог Дорка Четрафилова представи трите оформени Коледни къта в „Недкович” и разказа за тяхната символика.

Първият кът е от Коледни картички с българска бродерия, като те са направени от деца от клуб „Здраве” на възраст от 11 до 15 г. Особеното при тях е, че се шият с кръстат бод, който се използва в шевиците на народните носии. Изработването на картички отразява традициите на българката за хармония, естетика и творчество.

Вторият Коледен кът включва: коледарско дръвче, коледарска китка, обредни хлябове, краваи и купа със сурово жито. Обредните хлябове се представят с пита „Боговица” с късмети и паричка.Нарича се така, защото е предназначена за семейството на Бъдни вечер.Питата се меси с чисти мисли и добри пожелания от най- възрастната жена в семейството, облечена с народна носия.С нея стопаните наричат бъдещето на дома и семейството през годината.

Питата се разчупва от най-възрастният член на семейството (мъж или жена), вдигната високо над главата с пожелание за здраве, мир и плодородие.Първото парче се нарича на къщата и се поставя високо на полицата с уважение към хляба. Второто е за Богородица, закрилница на дома и семейството, а следващите парчета се раздават  по възраст (започва се от по-възрастните към по-младите). Обредните хлябове за Бъдни вечер се разделят на три групи. В първата група са хлябовете за семейството 

(„Боговицата”). Втората група са за стопанството, с пластична украса, отразяваща дейността на фамилията.Третата група са коледарските краваи, включващи големия кравай с подходяща украса, предназначен за водача на коледарската група (приготвен от неговата изгора) и кравайчета за малките коледари във формата на подкова и кръг.

Купата със сурово жито съдържа още: орехи, кромид лук, чесън, ябълка и е символ на бъдещото плодородие в дома.Тя се поставя на масата на Игнажден, Бъдни вечер и Йордановден.

Третият кът е Новогодишният-той включва сурвачка и елха.Елхата е символ на плодородието и е привнесена от Европа в началото на XX век.Народната сурвачка е изработена от дрянова пръчка и природни материали-вълна, вълнени конци, пуканки, тиквени семки, фъстъци. Сурвакането на стопаните с пожелание за здраве, дълголетие и късмет се предава чрез докосване с дряновата пръчка и нанизите по нея от коледарите.

Коледният венец се прави от елхови клонки, гирлянд, пуканки, сушени плодове и скилидка чесън, която да гони злите сили.Той се поставя на вратата от външната страна и пази дома през мръсните дни (от Коледа до Йордановден).

Дорка Четрафилова и децата от клуб „Здраве” получиха грамота от директора на ОИ „Старинен Пловдив” г-н Минко Кафтански за принос в съхраняване на българските традиции.

Изложбата „Коледен кът” ще продължи до 6-ти януари 2017 г.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…