Освен антични мозаечни пана, бяха показани творби и на съвременен автор

Изложба с мозаечни пана - „Християнското наследство – образи и символи” на Ирена Янчева бе открита снощи в Малката раннохристиянска базилика. Събитието е част от програмата на ПРАЗНИЦИ НА СВЕТЛИНАТА И НАДЕЖДАТА В СТАРИЯ ГРАД НА ПЛОВДИВ. Авторката е  вдъхновена от света на мозайките още в нейния роден град Пловдив. По-късно се обучава в Торонто при известните художници на мозайки Акрам и Фадиа Габра. 

В настоящата изложба тя представя 3 икони и 8 антични орнаменти в съвременен дизайн, като изработва тези творби за 4-5 години. Самите икони са свързани с обичани български светци. Първата е на Света Великомъченица Злата Мъгленска (1785г.). Втората е на Свети Йоан Рилски Чудотворец (876-946г.) и третата- на Свети Великомъченик Пантелеймон, създадена по образец на иконата от 13-ти век- Православния манастир „Света Екатерина”, Синайски полуостров, Египет.Изработката им е направена в духа на античната традиция-като техника, цветове и излъчване.

Осемте творби с геометричен дизайн представляват антични орнаменти, чиято символика е възприета още през раннохристиянската епоха, но съществува и до днес.Изобразени са следните фигури: равно-раменен православен кръст, детелина, квадрат-меандър, осмоъгълник-розета, осмоъгълник-античен килим, осмоъгълник-геометрична решетка, традиционен български орнамент (18-19 в.) и български традиционен текстил (18-19 в.).

Изложбата е част от една установена традиция с много позитивен характер на Общински Институт „Старинен Пловдив”. Щастлива съм, че мои творби са включени в ПРАЗНИЦИТЕ НА СВЕТЛИНАТА И НАДЕЖДАТА В СТАРИЯ ГРАД НА ПЛОВДИВ. По този начин можем да направим древното изкуство видимо за нашите съграждани, както и да съхраним и продължим традицията на нашите предци на Балканите и Средиземноморието, сподели Ирена Янчева.

Уникално е, че заедно с античните мозайки, правени преди столетия в Малката раннохристиянска базилика, виждаме мозаечните творби на един съвременен автор, който представя своето виждане и духовната връзка с Античността, каза заместник-директорът на ОИ „Старинен Пловдив” Светлозар Чичиков.

След официалното откриване на изложбата, публиката се наслади на прекрасните изпълнения на „Хор на пловдивските момчета”, с диригент Милка Толедова и клавирен съпровод Юлия Петрова. Малчуганите изпълниха няколко песни: „Богородице дево”, две ноктюрни по стихове на италианския поет Пиетро Метастазио- „Прекрасни лъчи” и „Две обични зеници”, „Елхови лес”, „Santa Claus is coming to town” в аранжимент на Милка Толедова.  

Изложбата „Християнското наследство – образи и символи” може да бъде посетена до 10-ти януари 2017 г.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…