Създателят на колекцията е Любозар Фратев, който е започнал своето хоби с портрет на свой прароднина

Днес колекцията на Новиз показва десетки шедьоври от няколко поколения творци

Паулина Гегова

Изобразителното изкуство разказва истории, запечатва исторически моменти, предлага алтернативни реалности, изобличава душевните скрити страни на художника. То започва още от праисторическо време и едновременно с това е основен елемент от развитието на цивилизацията. От пещерните рисунки, през картините на платно, до дигиталните платформи, рисуването е нещо, което е заложено в човек още от раждането му.

Ние не сме Италия, Франция или Испания и нашите художници не са си спечелили световна слава, с малки изключения, но я заслужават. Много повече от други. А доказателството е в Градска художествена галерия, където са изложени творби на автори както от миналото, така и от съвремието. От Златю, Цанко Лавренов, до Слона. Два етажа изпълнени с шедьоври, които те оставят без дъх.

Колекцията е събирана в рамките на 25 години от НОВИЗ АД, чието мото е „ Успешен бизнес и подкрепа на духовността”. Създателят на колекцията е Любозар Фратев, който е започнал своето хоби с портрет на свой прароднина, а е разширил кръгозора си десеторно, събирайки шедьоври от няколко поколения. До миналата седмица картините са красили офисите на НОВИЗ АД, както и собствения му дом, за да създават уют и чувство на топлина както на семейството му, така и на екипа. Сам призна, че откакто са ги махнали, за да ги предложат на галерията, офисите са скучни, сиви, а работниците усещат силно липсата им.

Напълно разбираемо! Докато разглеждате творбите, може да откриете в тях толкова много. Толкова различни светове. Някои добре познати, други далечни. Някои от бита, други нереални, плод на нечие впечатляващо развито въображение. Повечето на починали художници. Други пък наблюдаващи от страни мнението на присъстващите. Но всички те разнообразни, отличаващи се с идентичност, персонален стил и индивидуални разбирания. Ако посетите галерията до края на месеца, може да видите части от Стария град, живописни платна, портрети, пейзажи, традиционни носии, бит от 30-те години на миналия век, сюрреализъм от съвремието и една-две пластики.

Всичко е въпрос на вкус. А от НОВИЗ доказаха, че макар само за 25 години, които са една прашинка от времето, могат да съберат такава бляскава колекция, да я съхраняват, да я пазят, да се грижат за нея и все пак да я споделят с хората, защото изкуството не е създадено, за да стои затворено. То принадлежи на всички!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…