Майстори на индивидуални колела от Пловдив вградиха златен пистолет в рамката на новия си продукт

Ентусиастите от „Радев“ изобретяват алуминиеви разглобяеми двуколки по персонална поръчка на клиента

Паулина Гегова

Карането на колело вече не е просто спорт, начин на предвижване и удоволствие. Велосипедът отдавна е лайфстайл в Западна Европа. И в Пловдив двуколката бавно, но сигурно, започва да се превръща в символ на индивидуалност и особен вид естетика, знак за социален статус и дори моден аксесоар. Двете гуми и рамката между тях вече не са просто средство за стигане от точка А до точка Б, но и крясък пред заобикалящия свят: „Ето, това съм аз. Колелото ми съм аз”.  

Казват, че карането на велосипед не се забравя, колкото и дълъг период да си пропуснал. И въпреки че хората са способни да се приспособяват към всичко, всеки един от нас има специфично тяло, със своите природни дадености. От занаятчийската компания „Радев“ уважават индивидуалността на всеки, затова разширяват познатия пазар с изработването на колела по мярка, с професионална геометрия, която се прави специално според клиента. Следват и неговите изисквания за цвят и дизайн и размера на тялото му.

При нас няма производство преди клиента. Той избира и цветовете, и графиките и персоналните елементи от рамката, или джойнтове, както ги наричаме ние, обяснява създателят на компанията Захари Радев.

Идеята му идва преди две години, когато се свързва с най-голямата икона във велосипедите – италианецът Колнаго. Той го кани да работи при него и му поръчва да създаде проект за нов вид рамка. По време на процеса Захари открива нови точки в производството на рамки, които могат да бъдат подобрени. И така, стъпка по стъпка, решава да превърне хобито си в бизнес и да създаdде собствена компания. Иначе любовта му към велосипедите започва още от 6-годишна възраст, когато за първи път вижда шосейно колело.

Открива двама партньори – Митрут Илие от Румъния и Ростислав Димитров от България и с тях започва съвместен бизнес. Поръчките стават онлайн, като велосипедите се произвеждат в Румъния и Пловдив. И най-често се продават зад граница, в утвърдените вече вело градове в Европа, където велосипедът е начин на живот, но и демонстрация на вкус и място в обществото.

Рамката на колелата на Радев е единствената, която може да се разглоби и да се събере в малка раница. Материалът, който използват майсторите,  е чист алуминий, с стечение на времето алуминиевите тръби могат да се сменят с карбонени или титаниеви, а ако някоя тръба се счупи или изкриви от удар, вместо да се купува цяла нова рамка, само тя може да се замени.

За сега, фирмата е участвала с няколко дизайнерски в Milano design week 2016, а вече имат покана и за до година, като са сред 600 одобрени сред  21 000 кандидати.

Чужденците са по-запознати с този вид колела, отколкото българите. Отвън има много голям интерес. Насочени сме към хипстерите, към хората, които виждат колелото като начин на представяне и изявяване, споделя Захари.

Наскоро той реализира една меко казано екстравагантна дизайнерска идея. Заедно с целия екип на компанията правят скобите на колелото в различни форми. И изработват джойнт във формата на златен пищов. Нестандартният елемент е излят едно към едно от формата на конкретен модел оръжие. Това решение е не само изключително привлекателно, но и кара ездачът да се чувства специален.

Реших да сложа пистолет, защото е необичайно да го имаш на колелото. Става въпрос за друго ниво на мислене. Пистолетът е агресивен и нагъл. Вкарали сме доста хумор в идеята. Само бароните имат златни пистолети. Направихме го, за да скандализираме, казва Радев.

Правят го, и то как!  Златният елемент във формата на пищов носи усещане, че собственикът на велосипеда е излязъл от гангстерски филм. Нещо напълно различно и със сигурност обречено на голям успех. Колкото до цените на индивидуалните велосипеди- скъпи са.

Как се сглобяват колелата и контакти с веломайсторите може да видите на: https://www.kickstarter.com/projects/1284055698/radev-giving-the-infinite-bike-possibilities?ref=discovery

Фотограф – Ростислав Димитров

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…