Как се е появил портретът на бай Тошо Ефрема и как Веско Сариев е станал колекционер, разказват картините и графиките

Стефка Георгиева

Пловдивската бохема се събра отново заедно, за на накара десетки лица да засияят. Градската художествена галерия на Пловдив се оказа временен дом на бележитите пловдивски артисти, а техните портрети изскачаха очаквано иззад всяка една от изложбените зали, но все успяваха да изненадат посетителите с интересни истории.

„Приятелите и аз“ е изложба на Николай Кучков, който събра, макар и посмъртно, едни от най-известните български творци. Самата изложба разказва истории, които ще ви накарат да се усмихнете, да се разплачете, или да прихнете в бурен смях, придружени от пъстроцветните и топли картини, и графики. Художникът не само представя своя изложба с портрети на приятели, но връща лентата назад във времето, за да си спомним случки с тях и да ни ги разкаже. Така, например, е започнал да рисува бай Тошо Ефрема в култовата кръчма „Пловдив“, с типичните за него цигара и чашка в ръка. Ефрема замахнал и рекъл: „Абе, майно, те и без това ни смятат за алкохолици“, опитвайки се да откаже Кучков от идеята му за картината.

Друга случка разказва за мохабет между него и Веско Сариев. Сариев искал от художника да му направи портрет, а Кучков му предложил друго. Сариев да купи картина от него сега, пък след време той щял да му направи портрет за без пари. Така и станало. Сариев получил своя портрет след 3 години, но междувременно станал запален колекционер.

Ако тези истории са ви интересни, можете да научите още такива в Градската художествена галерия на адрес ул. „Александър Батенберг I” 32. Изложбата може да бъде посетена до края на месеца.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…