Усвояват таванското помещение и го превръщат в изложбена зала

Два асансьора ще помагат на хората с двигателни проблеми

Стефка Георгиева

Сградите в Стария град една след друга се преобразяват, възвръщайки блясъка и обаянието. Музеи и галерии се ремонтират, а след Етнографския и Природонаучния музей, дойде ред и на Градската художествена галерия, помещаваща се на ул. „Съборна“, която е наследство от Йосиф Шнитер.

За историята на сградата вече сме ви разказвали доста. Сега, тя ще претърпи огромна промяна, като ще бъде подложена както на реставрация, така и на голям ремонт. Едно от най-сериозните изпитания ще бъде реставрирането на фреските по самата сграда, запазвайки автентичния си вид. Дограмата на сградата също ще бъде сменена с нова дървена такава, а таванското помещение е едно от най-големите „събития“, които ще се случат. Най-високата част на сградата ще бъде ремонтирана и усвоена, като там ще се обособи ново изложбено пространство, в което галерията да покаже още част от насъбралия се огромен фонд.

На големи промени ще бъде подложен и дворът на сградата. Директорът на г Градска художествена галерия Пловдив, Красимир Линков, разказа че част от двора ще бъде подравнен. Ще бъдат направени места за отдих, а между тях ще бъдат поставени различни скулптори, които да радват окото на посетителите. Г-н Линков допълни още, че една от най-важните задачи, които трябва да бъдат изпълнени, е подобряване на достъпа до сградата за хора с нарушени двигателни функции. За целта ще бъдат поставени два асансьора – един в самия двор, за да помага на посетителите на галерията да достигнат до самата сграда, а другият ще се намира в самата галерия. Вторият асансьор ще се движи между етажите, за да могат пловдивчани и гости на града да се придвижват безпроблемно и с лекота да достигнат до всяко едно от изложбените помещения.

 

Пълен ремонт ще бъде направен на покрива на самата сграда. Освен това, ще бъде издигната евакуационна стълба от външната страна на Шнитеровото наследство, за да отговаря на всички съвременно изисквания за противопожарна безопасност. Вътрешната част на сградата също ще бъде ремонтирана. Ще се направи освежителен ремонт на няколко от залите, а старите дървени стълбища ще бъдат подменени от нови такива.

Самият проект е възложен от самата галерия, а финансирането е осигурено от Община Пловдив. Не е ясно каква е общата сума на проекта за ремонт и реставрация на сградата, но г-н Линков потвърди, че е скъпо начинание. Всички уредници са въодушевени от предстоящите обновления, в които се предвижда и премахването на голямата ограда, деляща сградата и околния свят. Това, обаче, все още е само предложение и не е ясно дали ще оградата ще бъде премахната или не.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…