Plovdiv Game Jam 2017 събра на едно място програмисти, графични дизайнери, художници и ентусиасти, които създадоха игрови прототипи на тема „Waves”

През уикенда в Пловдив се събраха програмисти, графични дизайнери, художници и любители, които без да се познават, бяха предизвикани от организаторите на Plovdiv Game Jam 2017 да се групират в отбори и да заработят екипно по създаването на компютърни и бордови игри. Четвъртото издание на инициативата Plovdiv Game Jam се проведе в сградата на Технически Университет – София, филиал Пловдив в периода 20-22 януари 2017 г.  и бе подкрепено от компаниите Programista;  Gameloft Bulgaria, Microsoft Bulgaria, Cooolbox и SiteGround.

Plovdiv Game Jam е част от Global Game Jam - най-голямото събитие за разработка на игри в света. Всяка година темата на състезанието се пази в тайна до последния момент и е една и съща за всички участници по целия свят. Тазгодишното предизвикателство беше на тема “Waves“ (бълг. „Вълни“). Близо 20 прототипа на игри бяха създадени от отборите за по-малко от 48 часа – минаване на препятствия от морски, радио- и електромагнитни вълни, придобиване на свръхсили, зомбита, русалки, животни и чудовища, включително Айнщайн, Никола Тесла и Милко Калайджиев са само малка част от елементите в игрите, на които заложиха с фантазията и чувството си за хумор състезателите. Технологиите, с които се разработиха прототипите, са Unity 3D, Unreal Engine, SDL, Javascript, WebGl, RPG maker и др.

Победители тази година в категория Компютърна игра са отборът Rocket Launcher Dolphins. Те разработиха играта Persistence. Главният герой е лисица с махмурлук, изоставена на самотен остров след тежък запой. Бесни вълни заливат острова и лисицата трябва да използва различни материали около нея, за да построи кула и да се спаси от вълните. Категория Бордова игра беше спечелена от Dramatic Day Winners с играта Elemental Waves.

Събитието предложи и интересни лекции от представители на компании с богат опит в гейм индустрията. Популяризация на VR проект с 0 лева и възможности за индустрията са само част от темите, които дискутираха  участниците с лекторите Нед Недялков, Стоян Николов, Виктория Викторова, Борис Стоянов, Виктор Кетипов, Петър Димитров, Николай Узунов, Георги Динчев, Колорадо Старк и Димитър Цапрев. Водещ на събитието беше стриймърът Константин Кънев, по-известен като NoThx.

В България, през 2017 г. събитието се проведе в още четири града – София, Бургас, Варна и Габрово. Следващото издание на инициативата ще бъде в началото на 2018 г.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…