Не знам дали ще успеем да реставрираме монументалната творба в идеалния й вид, но поне ще се опитаме да я запазим, коментира Деян Дънешки

Капана.Бг ви информира за лошото състояние на мозайката на Георги Божилов – Слона, която е експонирана в сградата на Централна поща в Пловдив. Мухъл, обезцветяване на някои сегменти и пълна липса на други обезобразяват монументалното произведение на изкуството от години. По темата разговаряхме с Мия Божиложа, дъщерята на Слона, която предложи мозайката да бъде демонтирана, ако собствениците на пощата не могат да я опазят и съхранят.

Относно този проблем се срещнахме с изпълнителния директор на „Български пощи“ Деян Дънешки. Той коментира за Капана.Бг, че се предвижда лек ремонт на сградата, визирайки течащия покрив. „Разходите за ремонт на цялата сграда са огромни, а ние сме в съдружие с Тодор Колев,  който притежава почти 2/3 от сградата. В моменти на съдружие, финансовата част е много деликатна и трудна“, коментира Дънешки.

По повод самата мозайката, която е потърпевша от лошото състояние на сградата, директорът заяви, че от „Български пощи“ са мислели по темата за съхранение и опазване на произведението на изкуството. Той допълни, че ще се изчака подходящото време за ремонт на самата сграда, по време на който ще се обмислят варианти за опазване наследството на Слона. „Не знаем дали ще успеем да реставрираме мозайката в идеалния й вид, но поне ще се опитаме да я съхраним“, заключи Дънешки.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…