Творбите, представени в изложбата, са набавени от галерии и частни колекционери във Виена

Името на Марко Хаджиколев не се чува толкова често, колкото творчеството му заслужава. Авторът е роден през 1924 година в Гърция, но на 4-годишна възраст заживява в Пловдив. Малко преди да навърши 40 години, Хаджиколев заминава със своята съпруга на гости във Виена, където и заживяват.

Неговото творческо амплоа се развива основно в Австрия. . Той е един от най-крупните дарители на Национален дарителски фонд “13 века България” с 200 свои произведения, а негови рисунки и живописни творби са купувани от галерии и колекционери във Виена, Вашингтон и най-различни места по света.

Марко Хаджиколев се връща на родна земя 40 години по-късно, като вече успял и утвърден член на Съюза на австрийските художници. 7 години след смъртта на обявения за невъзвръщенец от някогашните власти, неговите творби окичиха стените на Градската художествена галерия в центъра на Пловдив, където десетки почитатели и приятели на художника се събраха, за да открият заедно експозицията. За таланта на Хаджиколев, за артистичното му наследство и принос към художествената история както на България, така и на Австрия говориха при откриването директорът на Галерията Красимир Линков и колекционерът и добър негов познат Димитър Инджов. Те заявиха, че тази изложба е първата посмъртна такава на автора в Пловдив. 

Интересна е историята на рисунките и картините, които грабнаха почитателите. Те са съхранени във времето благодарение на приятели на автора и частни колекционери, които са подали ръка на идеята творчеството на художника да бъде представено в града, в който той е израснал и учил. Всеки един от собствениците, сред които и различни галерии във Виена, са изпратили творбите в Пловдив, за да може нашата публика да се наслади на непоказвани до сега у нас творби и да си припомним за майстора на рисунката.

Ако все още не сте разгледали десетките картини и рисунки, то можете да го направите в залите за съвременно изкуство на Градска художествена галерия, на ул. „Княз Александър Батенберг I” 15.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…