Шестима от най-успешните предприемачи в Америка разказаха историите си в Пловдив

Сред тях са трима българи, които разказаха за пътя до Америка

IT индустрията в Пловдив се развива все по-динамично. Много млади хора се обръщам към сферата на предприемачеството с интерес и търсят както идеи, така и методи за финансиране. Именно такава среща се състоя миналата вечер в Дома на културата, а събитието премина при изключително засилен интерес. Българският център за предприемачество (BEC) доведе водещи ментори от Силициевата долина в Америка за среща с предприемачи от българската IT индустрия, сред които са и трима успели българи. Те разказаха личните си истории за пътя към успеха.

Срещата бе открита от зам.-кмета по образование и бизнес развитие, Стефан Стоянов, който приветства всички присъстващи. Той сподели, че без особени усилия и без да се търсят специални контакти, в Пловдив са дошли водещи български и американски експерти. Целта на специалистите е да подтикнат към създаването на добра екосистема с повече инвестиции и да разкажат как българските стартъпи могат да получат финансиране в САЩ. 

Лекторите, пристигнали от Калифорния специално за срещата, бяха повече от интересни представители на бранша. Едно от най-любопитните имена бе Норман Винарски, които е създателят на мобилното приложение „Сири“, което бе купено от Apple през 2010 г. Още преди „Сири“ да бъде пусната на пазара, Норман е използвал най-популярната дигитална секретарка по време на полет. „Тогава пътувах в стандартна класа, заедно със съпругата си. Извадих мобилния си телефон, за да изпробвам, а след края на разговора ми със Сири, човекът до мен ме попита защо не пътувам в бизнес класа“, разказва Винарски. 

Неговата история е далеч по-дълга от краткото пътуване. Той е започнал кариера в различна сфера, а именно математиката. Сменял е градове и университети, докато е осъзнал, че голямата му любов всъщност е предприемачеството. Винарски разказа, че „Сири“ е била огромно преживяване и опит. В момента се работи по нейното усъвършенстване, а според експертът бъдещето е в роботиката.

Голяма част от лекторите след него бяха на същото мнение. Лари Бийл, водачът на групата и основател на фондация Inter Culture, заяви, че се опитва да създаде здрави партньорски отношения с  IT общността в България. Според него, изграждането на мост между Пловдив и Силициевата долина би имало ползотворен ефект и за двете страни. Лари работи в Силициевата долина още от самото ? създаване през 60-те години. Той инвестира парите на първите хай тек милионери и вярва, че ако се създаде диалог между България и Америка, резултатите ще бъдат успешни.

Друг лектор бе Джейми Уилямс, звезда на Super Bowl. За него, едно от най-важните неща е работата в екип. „Трябва да работим усърдно, да се напасваме в екипа, а не да очакваме други 10 души да се съобразят с нас. Упоритостта и общия стремеж е изключително важен във всяко едно начинание“, заяви американският футболист. След тежка травма, решава рязко да промени кариерата си. Създава успешна филмова компания Ymotion и става известен сценарист и режисьор. Участва и във филма на Оливър Стоун "Any Given Sunday". Същевременно развива и множество технологични компании и става успешен предприемач и декан на университет в Мериленд. 

Майкъл Марвин също пристигна в Пловдив. Той е развил повече от 100 технологични компании и е водещо име на Tech Valley, еквивалента на Силициевата долина в Ню Йорк. 

Сред лекторите в срещата са и трима от най- успешните българи в Долината. Богомил Балански - завършил MBA в Университета Станфорд и  постигнал забележителна кариера в VMware. Дафина Тончева - партньор в един от най-големите инвестиционни фондове US Venture Partners. Завършила MBA в Станфорд. Васил Терзиев -  познато и популярно име в ИТ сектора като основателя на Telerik. Създател на един от най-успешните български технологични бизнеси. 

В края на двучасовата среща, Лили Друмева- O'Райли и Стефан Стоянов благодариха за подкрепата за осъществяване на срещата, а много от посетителите останаха в залата, за да поговорят с водещите предприемачи в световен мащаб.

Очаквайте историите и на другите участници в срещата!

 

Image Gallery

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…