Два дигитални центъра отварят врати за посетители

Паулина Гегова

Програмата БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ цели да подпомогне възстановяването и опазването на културното наследство, да осигури достъпна среда и да възстанови културната история на Пловдив – един от най-старите живи градове.

Проектът започна преди близо две години и вече е на финалната права. Основната идея е да дигитализира движимото и недвижимото културно-историческо наследство от фондовете на най-важните културни институции на територията на Община Пловдив като ОИ „Старинен Пловдив“, Народна библиотека „Иван Вазов“, Регионален етнографски музей, Регионален археологически музей, Регионален исторически музей и Градска художествена галерия.

За момента в електронната система са дигитализирани 50 000 единици движимо културно наследство и 30 обекта недвижимо наследство. Такива са Одеона, Римския акведукт, Античен театър Пловдив, Небет тепе, някои от къщите в Стария град и други. Всички те са заснети в триизмерен модел.

Двата дигитални центъра също отварят врати за посетители. Единият се намира на ул. „Цанко Лавренов“ 10 в Старинен Пловдив, който вече има назначен управите и два IT специалиста.

Другият се помещава в Народна библиотека „Иван Вазов“ като разполага със скенер А0, възлизащ на 100 000 лв. и съхранява книжното културно-историческо наследство.

10% от единиците са отделени за ромското наследство, което е част от българската и градска история. В тях са включени фотографии, обичаи и традиции на етноса.

Общата стойност на проекта възлиза на 586 778, 77 евро и е първият в страната завършен от-до дигитален проект.

Достъпът до електронната система е лесен. Там може да се намерят както всички движими и недвижими единици, така и да се създаде обратна връзка с институциите-партньори. В сайтът може да се влезне и през мобилни технологии.

За директорът на ГХГ Красимир Линков най-важната част от проекта не е завършъкът му, а бъдещето му след това. На същото мнение са и колегите, участвали в изграждането му през последните две години. Те ще се постараят да направят всичко възможно не просто да предоставят информация и снимков материал на потребителите, а да превърнат проекта в „дишащ“ и водещ собствено съществуване. За целта са обучени и 12 експерти от институциите в областта на дигитализацията, за да продължат тази значима за града политика.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…