Приключи процедурата по обследване на сградата

Стефка Георгиева

Галерията на Дружеството на пловдивските художници, намираща се на ул. „Гладстон“ ще кандидатства за обявяването й като паметник на културата. Това заяви по-рано днес зам.-кметът по културата Амелия Гешева, като уточни, че не е ясно какво ще бъде решението на комисията от министерството, но са подадени всички необходими документи.

Не е ясно колко време ще тече самата процедира, тъй като предстои обстойно проучване на галерията и нейната история. Междувременно, приключи обследването на самата сграда и предстои обявяването на обществена поръчка за ремонтните дейности, които се планират там. Над 1 милион лева са заделени за обновяване пространството на ДПХ, заявиха от общината.

От местната администрация твърдят, че се надяват кандидатстването на сградата за паметник на културата да не забави ремонтните дейности, които се планират. Все пак тази възможност е напълно допустима, тъй като при провеждането на процедура за проучване на дадена сграда и кандидатстването и за недвижимо културно наследство, не могат да текат ремонти.

Припомняме, че Дружеството очаква обещаният 1 милион лева вече повече от 2 години. Тази сума е крайно недостатъчна за основния ремонт на сградата, а исканията на членовете бяха за отпускане на 3 милиона лева.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…