„Приключенията на Неро и компания“ на Марк Слеен дадоха старт на прекрасната инициатива

Изложба комикси се настани удобно в Капана, по покана на ЕДНО. Откриването направи г-н Фиреман, спонсор на Белгия, който откри на фламандски език, за едно наситено белгийско усещане. Заедно с него, откриването на великолепната цветна изложба, логично се присъедини Асен Асенов – директор на ЕДНО.

Може би изглежда странно, че представяме нещо такова, но всъщност в Белгия, рисуването на комикси е прието за деветото изкуство, редом с литературата, музиката и т.н., казва Фиреман. В страната се издават ежегодно десетки, че и стотици комикс албуми, а Марк Слеен е един от най-известните автори. Любопитното за комикса „Приключенията на Неро и компания“, е че Слеен сам е написал историята и е нарисувал картините за него, което е особено труден и бавен процес. Заради възрастта си, авторът не можа да присъства на изложбата. Той е на преклонната 88-годишна възраст.Също така той е в Книгата на рекордите на Гинес, като човекът, изрисувал най-много комикси сам.

Комиксите на Марк Слеен са насочени не само към малчуганите, но и към възрастните. Това се забелязва в неговата работа съвсем просто. В рисуваните истории присъстват както хора, така и животни. Комуникацията между тях е нещо съвсем естествено, а защитата на природата е особено важна за него. Това се дължи на членството на автора в WWF. 

Асен Асенов сподели, че това е стара идея на екипа на ЕДНО, която вече е факт. Искаме да мотивираме културните посолства да последват примера на нашата организация и дадат своя пример в посока децентрализация на културния живот в страната, казва той.

Прекрасните комикси можете да видите до края на месеца в пространството на Фондация ЕДНО в Капана.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…