Имало едно време една България, която вече можем да видим само на снимки от архивните ленти. Времена, в които да имаш Москвич е истински лукс, а табелата „Образцов дом“ определя жителите на сградата, изглеждат понякога толкова близки, колкото и далечни. 

„Поколението на червените връзки“ е името на изложбата на Деси Любенова, която представи в Basquiat. Пионерките от любимото място окачиха стените си с куп антики, които Деси е събирала и съхранила до днес. Кутии от стари цигари, трудови книжки и куп антики са изложени на показ във вино бара. Около тях, освен спомени на някои от посетителите, се заформят и въпроси, политически и философски разговори. Изложбата определено провокира не само разговори и спорове понякога, но и мисли в самите нас. 

Цялата експозиция носи щастие, каквото може да донесе само отдавна изгубена лента със снимки, която ненадейно се е появила от нечий прашен сандък. Припомниха ни слоганите: „Бакшиша е причина за нарушаване реда и влошаване качеството на теляшките услуги. Граждани, не давайте бакшиш!”; „Комунизмът – светло бъдеще на цялото човечество”; „Допуснатият брак е беда за целия колектив”; „Другарки, дамските въшки са срам за комсомолките” и „Машината обича ласка, грижливо гледане и смазка.”, които бяха упоменати още в инфото преди самото откриване на изложбата.

А дали не можем да си сътворим една табела, гласяща, че Капана е образцовото място на Пловдив? Помните ли старите членски карти, трудови книжки, паспорта на победата и картата на отрядника? А значките, които мнозина от нас са събирали и може би все още съхраняват в някое закътано ъгълче на спомените вкъщи? Ако сте ги забравили, искате да си ги припомните или просто да усетите нафталина на нашето време – „Поколението на червените връзки“ ще можете да видите до 12-ти август.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…