Една необичайна изложба, създадена да раздвижи сетивата на посетители си

Опашка се изви пред дългоочаквания и провокативен Museum of Less Ordinary, който уютно се настани в кино Космос. Макар и с малко забавяне, поради финални технически проверки, всички посетители, насъбрали се пред входа на чудатия пътуващ музей, влязоха, за да се насладят на нетрадиционната изложба, която нямаше за цел да даде храна на очите ви, а да провокира всички сетива, които притежавате.

Ако случайно някой е пропуснал снощното откриване, ще ви издадем малка тайна, като ви подготвим за това, което ви очаква. А именно съвкупност от интерактивни инсталации, с една единствена задача – да раздвижи сетивата на посетителите си. И това не е всичко – още с влизането става пределно ясно, че мероприятието е рекламно събитие, извайващо всички положителни качества на водка Finlandia, тъй че ако обичате да си пийвате – ще се чувствате повече от комфортно. Насъбралата се аудитория противоречиво прие въпросната реклама, но това по никакъв начин не попречи на доброто настроение.

Това е едно от пловдивските представяния, които дават най-голяма свобода на интерпретация. Толкова голяма, че някои се развихриха във въображението си, а други, на които им липсваше отправна точна, може би леко се пообъркаха. Но както е модерно да се казва – самото събитие беше много арт. Пък и кога друг път ще си пъхнете главата в нещо, в което не знаете какво има. Изненадата, когато вентилатор ни издуха мозъците беше доста освежаваща, макар че в хладните вечери, които предстоят и на струя топъл въздух бихме се зарадвали. Припомниха ни и за наближаването на коледните празници, с типични коледни украси, но повече няма да издаваме тайни.

В днешно време и то в културната столица на Европа, арът е добре приет. Понякога обаче идва неразбираемо за публиката. Или се възприема погрешно. Свободата на интерпретиране в случая беше изключително голяма. И може би голям процент от публиката не би могла да развихри сетивата си под грижливо подбраната музика на диджея. Някак си за такива събития би било по-приемливо да бъдат обвити в тишина. А най-важното бе, че събитието е атрактивно по един необичаен начин и се радваше на голям интерес сред пловдивската младеж. Което не бива да остане незабелязано.Между инсталациите се разменяха широки усмивки, огромно любопитство и приятни емоции. 

Събитието стана повод за едно нехарактерно за пловдивските галерии изживяване, на което ще можем да се порадваме още няколко вечери.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…