Stern няма нужда от представяне. Пловдивчани го познават, ако не лично, то поне неговия почерк, но ако искате малко по-задълбочена информация, истинското му име е Механджийски. Димитър Механджийски! Той е част от PYROTECHNIX CREW. Заедно момчетата, превърнаха града в едно по-цветно място, изрисувано от - до не просто с тагове, а с истински картини, произведения на изкуството, но със спрей, вместо с боя. Разходете се из някой подлез, преминете по уличката зад Драматичния театър, огледайте фасадите на училища и сгради. Няма как да ги пропуснете, те са индивидуални и неповторими. Спомняте ли си вятърните мелници? Техни са! А рисунките в Kапана? 

Вчера клуб Basquiat предостави на Димитър възможност за една вечер да се отдели и да покаже самостоятелните си произведения. Стените на приятното, изпълнено с атмосфера и хипарски загадки заведение, бяха украсени от неговите творби, които не просто допринасяха за доброто настроение и галеха любителското око, но и носеха послание, при това доста видно и натрапчиво без да е взискателно, така че всеки да го разбере. 

Платната на Механджийски събират в себе си световете на хората и природата, маетриалното и духовното. Те са изпълнени с дуалистичния характер на света, в който живеем. Върху тях той е изобразил красноречиво унищожаването на майката природа, която ако има късмет се рециклира, но в крайна сметка целта на това и резултатът са едни и същи – да се напълни нечий джоб. Една от творбите му особено ясно изобразяваше това – дърво, растящо от сърцето на майката природа, по чиито клони вместо листа, висяха окачени банкноти. Сякаш това е живият апокалипсис на растителния свят, който ни заобикаля, но който никой не възпира. Някои от посетителите имаха други интерпретации на творбите му, но резултатът бе един – десетки хора изпълнили заведението, които размишляваха и обсъждаха творбите на един от най-добрите гарфити майстори у нас. Разбира се, не можем да не споменем и двете пластики, с които ни изненада Митака, който са се появили на бял свят съвсем скоро.

Каквито и асоциации да предизвика във вас, няма да останете безразлични, няма да наблюдавате аморфно, ще вдъхвате от аромата на творчеството, поднесено по толкова интерконтинентален и достъпен начин. Достъпен, защото е безплатен. Нужно е просто да завъртите глава и да съзерцавате. Кой не би желал един по-красив град? Аз лично, очаквам с нетърпение повече от тях.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…