Градската художествена галерия надскочи себе си с изложението на частна колекция, включваща 77 автопортрета

 

Стефка Георгиева

Няколко поколения български художници се събраха под покрив на Градската художествена галерия, събрани от топлата ръка на един истински ценител и съхранител на художественото изкуство – Николай Неделчев.

Неделчев, заедно с дясната си ръка – кураторът и изкуствовед – Надя Тимова, ни показаха една повече от забележителна частна колекция. На пръв поглед това са 77 автопортрета на различни български артисти, но всъщност това е нещо много по-ценно. Ценителят е събрал в тази колекция живата хронология на нашите автори, които изразяват своите отражения върху платната. Различни стилове, виждания и периоди можете да разгледате в пределите на залите на галерията. Акварел, масло и графики са майсторски подредени от Тимова, а каталогът на колекцията е брилянтния завършек. В него освен информация за картините и техните автори, ще откриете 10 текста, които олицетворяват автопортретите на различните автори. Те са селектирани от Елин Рахнев.

За тази изложба може да се говори много и премного, но сякаш всички думи ще бледнеят пред красотата и майсторството, което ще зърнете още от пристъпването ви в изложбените зали. След фурора, който направи в София, вниманието на пловдивската публика също бе приковано от събитието и галерията се препълни до такава степен, че в даден момент трябваше да се изчаква на опашка, за да достигнете до някоя от творбите. Както на първия етаж, така и на втория, стените бяха окичени с различни произведения на изкуството от различни периоди, като подредбата започва от по-старите художници и се завръща към настоящето, за да проследи как се развиват младите таланти у нас.

Много от картините бяха на пловдивски артисти, а причината за това обясни самият Николай Неделчев. Той също е пловдивчанин и освен, че е ценител на изкуството, е влюбен в града под тепетата. На откриването на частната му колекция, Неделчев благодари както на Градска художествена галерия, за гостоприемството, така и на Стефан Стоянов, който: „само за части от секундата откликна на молбата ми“. Там беше още и зам.-кметът Георги Маринов, а неколцина пловдивски художници, сред които и Атанас Хранов, бяха в публиката, наблюдавайки огромния интерес към събитието.

Градската художествена галерия отново вдига летвата на събитията от подобен род. Ако не сте присъствали на откриването, то можете да го направите до 10 февруари, а ние силно ви го препоръчваме.

 

Бележка от автора: На излизанe не пропускайте да зърнете каталога. Забележителен е!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…