Когато си колекционер, съхраняваш и се грижиш за това творчество, но е важно то да е достъпно, а не ревностно пазено единствено за лична употреба

Паулина Гегова

По неписан закон, неделният ден е отреден за почивен. Подходящ за разходки, за семейни или приятелски срещи или просто за излежаване. Вчерашната неделя бе особено благоприятна за тази цел. Мъглата и хладът бяха обвили града като сивкава пухена пелерина, която защитаваше жителите и стопяваше все повече размиващата се граница между зимата и прииждащата пролет. 

И точно по наш майненски начин, Пловдив не спеше. Бе плъзнал по улици и уютни кафета, за да се наслади на прохладата. А в едно малко, но очарователно кътче, хората се чувстваха повече от прекрасно. Bee bop cafe за пореден път бе домакин на базара за грамофонни плочи, организиран от Домъ на плочата. Обстановката бе приятна и носталгична. Колекционерите на позабравения носител за музика, бяха разговорливи, симпатични и освободени. Интерес имаше от различни възрастови граници - от тинейджъри, до пионери. Посетителите купуваха, продаваха или разменяха находките си, събирани с години. Цените варираха според качеството, изпълнителите и старостта на плочата. А изборът бе впечатляващ - от Бритни Спиърс, през Prodigy, Jean Michel Jarre, саундтраци на различни филми, до Lez Zeppelin. Заедно с разнообразните стилове, имаше и разнообразни посетители. Меломани от София, Варна и Стара Загора не се свидеха да се разходят до Тепетата. 

Разговарях със Стефан Колев Skill, главен виновник за неделния музикален пир, който бе повече от отзивчив и приятелски настроен. 

Идеята му е ясна - да се популяризират музикалните артисти и да се образува една етика на слушане. Иска тази платформа да се възроди отново. Според него е нужно хората да вложат уважение към труда на изпълнителите. За сега, само в Германия тази традиция се поддържа, а DJ-ите пускат музика главно от грамофонни плочи.

Стефан обясни, че тонът, който се вади от грамофона е най-топъл, най-динамичен и чист. Напълно опроверга твърдението за пращене и смущение на звука. 

Когато си колекционер, съхраняваш и се грижиш за това творчество, но е важно то да е достъпно, а не ревностно пазено единствено за лична употреба. Стремях се точно към това, когато създадох Домъ на плочата в Капана - споделя Skill, чиито цели стигат още по-далеч. За скоро предстоящия Капан фест, той смята да организира интернационален базар, който ще приюти посетители от цяла Европа и Балканите. Чудесна хрумка, която не само ще разшири пазара, но и ще позволи споделяне на различни любителски и професионални мнения. 

Може би, Bee bop бе най-подходящото помещение за базара. Заведението е ту артистично, ту по интериор напомня за отминалите години на соц културата, когато дисковете и компютрите не бяха разпространени. Точно затова, обстановката бе някак си завършена и адекватно представена. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…