Единствените, които имат участие на международното театрално поле, както ги представи ръководителят и режисьор Николай Георгиев, донесоха на страната ни две международни награди. Става въпрос за театрална работилница 4хП. Актьорите от софийския Алма Алтер, помещаващи се едновременно в столицата и града под тепетата, спечелиха престижната Специална награда на журито на фестивала „На левия бряг“ в Москва. След като на миналогодишното си участие екипът е бил критикуван за това, че е представил постановката си на английски, тази година актьорите са си взели поука и специално за изучили „Нептиците“ на руски. Бурни емоции е предизвикал техният спектакъл в аудиторията, но тъй като живият им театър не се вписва в нито една от обявените категории, журито им е присъдило личния си приз.

От Москва директно прелитаме в Кайро, където участниците в 4хП имат навик да събират статуетки. Раждащите театър, както ги нарича Георгиев, взеха 5 награди на Международния фестивал за експериментален театър. Това пък се оказа повторение на миналогодишните събития. Тогава с представлението си „Орфей“ отново обират овациите.  

Няма фестивал, който би ни отказал участие ако кандидатстваме, защото предлагаме нещо различно.  Тази трупа не възпроизвежда театър, тя го създава, казва режисьорът. Актьорите ни показаха откъси от представленията „Окото на Кантор“ и многократно отличения „Орфей“. Освен, че Николай Георгиев е полски възпитаник, което е осезаемо, той е воден и от идеите на Гео Милев за живия театър, които биват осъществени на паратеатралната сцена в Стария град.

Ако не искате да бъдете просто зрител, а активно да участвате в театралното представление, можете да посетите актьорите на ул. Съборна, до Етнографския музей.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…