Великолепието на българската икона и на редки образци църковна утвар разкриват специалистите от Градска художествена галерия – Пловдив  в новия каталог „Български икони XV –XIX век“. Книгата е спечелила проект по програмата на Община Пловдив за финансиране на пловдивски автори и важни за града издания. Издава се в подкрепа утвърждаването на Пловдив като Европейска столица на културата 2019. 

В настоящото издание са представени творби на майстори от Самоковската, Тревненската, Банската и Одринската школа като Христо Димитров и синовете му Захарий Зограф и Димитър Зограф, Захарий Цанюв и Никола Одринчанин.

Най-ранните представителни творби в колекцията са иконите „Исус Христос Пантократор“, „Света Богородица Одигитрия“ и патронната икона „Св.Св. Константин и Елена“ от едноименния храм, датирани в края на XV и началото на XVI век. Изключително ценна е иконата от края на XVI  век „Свети Георги, увенчан на трон“, както и осем несебърски икони от така наречения празничен иконостасен ред от същата епоха, дело на майстори от критската поствизантийска школа. Повечето от безценните експонати са изложени в постоянната експозиция на улица „Съборна“№ 22 и са достъпни за публика.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…