Музиката, най-вероятно, е едно от първите открития на хората. Разбира се, не под формата, в която я познаваме, но доказателства за "мелодии" или мелодични звуци, датират още от праисторията. Музиката е най-достъпното изкуство. Това, което докосва най-силно човешката душа, влияе й по най-различни начини, променя настроението и емоциите й, или поне ги следва. 

Напусна ни още една легенда от световната музикална сцена, която преобърна представите и разчупи преградите й. Дейвид Боуи е звезда, която винаги ще продължи да свети, ако не на земята, то на небето. Той не е първия ренегат в музиката, нито последният, но определено е един от най-значимите. Вкарвайки Глем рокът като достоен стил, той се открояваше като новатор, като ексцентрик, в когото обаче всички се влюбваха. Роден като Дейвид Робърт Джоунс, явно английското величие, още от младо момче е решило да постигне нещо значимо. За наше щастие е успял, загърбвайки предишното име, откривайки една нова част от самоличността си - обширна и всестранна.

"Аз съм готова звезда. Просто добавете вода и разбъркайте."

Склонни сме да простим на херцога за неговия често циничен изказ, защото зад всяка негова дума стоят дела, които я защитават и оправдават. Мекият, специфичен глас, смислените текстове, клиповете, танците, визията, всичко в Боуи ни оставя безмълвни. Или го обичаш, или го мразиш, макар че второто рядко се среща. Като че ли, с каквото и да се е захванел творецът е бил обречен на успех. Той е не само един от най-големите певци на Обединеното кралство, но също така е и добър актьор, композитор, художник, аранжор, продуцент и други.

"Пред отзивите на критиците предпочитам отзивите на децата, защото последните не са професионалисти по частта за изказване на собствено мнение."

Като споменахме деца, всяко пораснало дете от по-старите поколения, си спомня незабравимия филм Лабиринтът, в който Дейвид играе тъмния, но доста музикален магьосник, който краде бебе от дома му и го преселва в собствения си магически свят, принуждавайки по-голямата му сестра да го спаси. Ролята се превръща в символична за неговата кариера, като допълнително подчертава екстравагантния му стил. 

Музиката на поп и рок иконата трудно може да бъде определена. Странна, задълбочена, подвижна и в същото време флегматично разпускаща, в най-добрия смисъл. Подходяща за най-различни състояния, дори нужна, пристрастяваща. Поемеш ли част от нея, ще продължиш да я поемаш цял живот. Дискографията му включва класики като:

Space Oddity

The man who sold the world

Heroes

Changes

Starman

Diamond dogs

Sorrow

Blue jean

Little wonder

Under pressure

Така си отиде една личност, която вечно ще остане в спомените ни. Едва ли някога звездата му ще залезе. Тя ще продължи да блести от високо, хвърляйки по някой поглед към новите поколения, към отминаващите години и развитието на планетата. За да почетем паметта на Дейвид Боуи, днес в култовото заведение Котка и Мишка в Капана, цял ден ще звучат негови парчета, изпълнени с носталгия и болка от загубата, но и с любов по творчеството, което великият изпълнител остави след себе си. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…