EVOÉ означава щастие, радост. Всеки иска да е щастлив, дори докато пие, затова решихме, че това е най-подходящото наименование, казва Георги Динев

Паулина Гегова

Както информирахме по-рано през седмицата, в четвъртък вечер се състоя представянето на най-новото бирено попълнение в Капана – крафт бира EVOÉ. Заведението „Котка и мишка“ стана домакин на събитието, в което двама от създателите на пивото - Сезар Пиментел и Георги Динев се срещнаха с хората, поговориха си по приятелски с тях, обяснявайки им подробности за напитката. Третият член на техния екип е Красимира Пилева, но за жалост тя не можеше да присъства. Бирата сама по себе си е много приятна на вкус – лек и не горчив. Въпреки високият й процент ( 7%) е свежа и не е тежка. Бразилската нотка определено се усеща, а ароматът е богат букет.  В съчетание с гурме кухнята от наскоро завършилата АМТИИ – Здравка Кокалова, купонът беше повече от приятен.

Ето и какво споделиха пред нас момчетата за EVOÉ.

-Как решихте да направите тази интересна колаборация между България и Бразилия?

Георги: Приятели сме от почти 10 години и не за първи път работим заедно. В миналото правихме фотографски и графични изложби. Запознахме се в Лисабон. Аз живеех в Германия, Сезар и Каси в Бразилия. Когато преди 4 години се върнаха в България, Сезар измисли идеята за крафт бира, а преди 3 почна да я вари. Постепенно и аз станах част от плана. Той ми предложи да работя за него на заплата, но аз исках да инвестирам в проекта, да бъда наравно с него.

Сезар: От 7 години се интересувам от крафт бира. Един по-възрастен мой „учител“ у дома ме научи какво е хубава бира, какви са съставките. Трудно е да имаш пивоварна в България, затова ние използваме пивоварната „Визир“ в Словения. Едно е да произвеждаш сам за себе си, но когато произвеждаш за друг е много по-сложно и отговорно, защото поръчващият трябва да остане доволен и да следваш рецептата му. EVOÉ е белгийски вид бира. Те са най-добрите. Но има и българска съставка.

-Защо избрахте да я представяте в Пловдив?

Сезар: Следваме всички градове. Бяхме в София и Варна. „Котка и мишка“ е едно от най-известните заведения в страната за крафт бира, така че изборът беше ясен. Но искаме да я продаваме навсякъде, не само в големите, но и в малките градове.

-Какво е различното на тази бира?

Сезар: На първо място, че в нея има много любов. Освен това, тя е стил сезон. Това е нещо  ново за българския вкус, но е идеална за хора, които обичат сладки и ароматни продукти, а тук ароматът наистина е наситен.

-Не е ли малко силна?

Георги: Не, процентите са в нормата за стила. Това е лятна бира за разхлаждане. В Бразилия температурите стигат до 40 градуса и тя е напълно подходяща срещу жегите.

-Какво количество произвеждате?

Георги: 1500 л., което е много малко.

-Мислите ли, че можете да изместите българския пазар?

Сезар: Винаги ще има масова бира. Ние не се състезаваме с никого. В София вече има много магазини, в които не продават българско производство, а крафт бири. Бразилия е на II-ро или III-то място по крафт. Имаме си и собствен дрожди.

-Как мислите да популяризирате качествената бира в България?

Сезар: За сега чрез контакти, приятели, лични срещи. Искаме да научим хората как да съчетават пивото с храната, защото за бирата върви определена храна, както за виното втора, за уискито трета и т.н.

-Как измислихте името на пивото?

Георги: Мислихме го цяла година. Имахме списък с около 200 възможности (смее се). Дори давахме на приятели да ни помагат и да си казват мнението. В крайна сметка си сложихме краен срок. Един ден преди него слушахме песен на бразилския композитор Шико Буарке. На 3:15 минута изскача думата EVOÉ. На Сезар и Краси им хареса, на мен не. Е, вече ми харесва. EVOÉ означава щастие, радост. Всеки иска да е щастлив, дори докато пие, затова решихме, че е най-подходящото наименование.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…