Стойността на имотите в Стария град възлизат на стотици милиони

Сградата ще е домакин на президентска среща през Септември

Паулина Гегова

Етнографският музей е най-вероятно най-емблематичната сграда в Стария град и една от най-ценните в цял Пловдив. Тя е символ на българския барок и е на 170 години. През 2017-та музеят ще празнува 100 години от помещаването си в къщата. Поради тази и много други причини, Общината започна ремонт, който възлиза на близо милион, а ако се направи цялостен ремонт - на близо 2 милиона лева.

Днес започва реконструкцията на външната фасада, каквато не е имала от 20 години насам. Кметът на Пловдив – Иван Тотев и директорът на музея Ангел Янков, обясниха, че само за фасадата са нужни около 140 000 лв.

Това е скъпо и бавно удоволствие, споделя г-н Тотев, но се надяваме до пролетта всичко да е завършено. През Септември месец къщата ще е домакин на сбирка на президентите от Европа. Над 13 държавни глави ще са тук, нещо, което се случва за първи път в България.

За сега покривът е готов. Той е един по рода си, а площта му е почти един декар.

Директор Янков обясни, че до следващият месец ще е завършен частичен ремонт. Конструкцията над централния вход ще е поправена и той ще бъде отворен, защото сега посетителите влизат през служебните. При добро време, до Ноември ще се смени сивата обшивка. Ще се върне естествения цвят на дървото. По оригинал къщата е бяла, но дали отново ще е в тази гама или в друга, все още се обмисля. Технологията на мазилката е оригиналната от създаването на къщата. Очаква се НИНК да реши дали е възможно да се направи и топлинна изолация, защото лятото дървото много се напича, а зимата не може да се отопли добре.

Целта на Общината е до няколко години Етнографският музей да е един от най-посещаваните културни паметници в Пловдив, с напълно различна и свежа визия. До тогава той ще продължи да е отворен за посетители. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…