"Лъвът - българският национален символ през епохата на възраждането" ще бъде представен в Националния исторически музей на Румъния в Букурещ

Изложбата е продукция на НБ "Иван Вазов" - Пловдив с автор Александър Гьошев

Експозицията обхваща важни етапи от развитието на националния лъвски символ на българите в различни сфери  през Възраждането – изобразително изкуство, печатна графика, революционна дейност, борба за независимост, литература, книгоразпространение, хералдическа практика и т.н. Тя е фокусирана върху представянето на книжовни паметници и произведения на изкуството по българските земи XVIII – XIX в. и проследява припознаването на лъвския символ от българите като национален през Възраждането.

Авторът – д-р Александър Гьошев е завършил Националната художествена академия по магистърска специалност „Книга и печатна графика“ и е доктор по Изкуствознание и изобразителни изкуства. Автор е на редица художествени албуми /”Пловдив завинаги“, „Пловдивски алманах“…/, илюстрирал е учебници и детски книги, има сценографски постановки в Държавна опера - Стара Загора. Носител е на много награди. Работи като преподавател по графичен дизайн в АМТИИ – Пловдив. Освен в страната, изложбата вече е гостувала в Русия и Чехия, а сега предстои и Румъния.

На откриването се очаква да присъстват служители на българското посолство в Букурещ, директора на Националния исторически музей на Румъния, хора от Министерството на културата в Румъния, дипломати от трети страни, българи живеещи в Румъния, представители на румънския културен елит.

От пловдивска страна изложбата ще бъде представена от екип на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив и автора – Александър Гьошев. Тя ще се състои на 7.11.2016 г. от 17:00 часа. 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…